Szobrot kapott Dorozsmán Dankó Pista

Belföld, 2021.09.04

Eddig csak egyetlen szobor állt az egyik legismertebb magyar nótaszerző tiszteletére, a szegedi Hungária Szálloda mellett a Stefánián.

Mostantól azonban már Kiskundorozsmán megemlékezhetnek az egykori cigányprímásról a nótakedvelők.

Pénteken délután a kiskundorozsmai szélmalom előtti téren felavatták Ambrus Imre alkotását, mely Dankó Pistát ábrázolja hegedülés közben. A legendás dalszerző egyik legismertebb nótája külön megemlékezik a dorozsmai szélmalomról, ezért is tartotta fontosnak a helyi hagyományőrző egyesület, hogy a Szegedhez tartozó településen szobrot állítsanak a legendás zenésznek.

Fodor Antal Kiskundorozsma egyéni önkormányzati képviselője avatóbeszédében kiemelte, hogy közadakozásból sikerült megvalósítani a szobrot, amely a képzőművész szakma értékelése szerint is kiemelkedő alkotás. A szoboravatás helyszínén a dorozsmaiak egy szabadtéri kiállításon ismerkedhettek meg Dankó Pista életével, olvashatták el a róla szóló egykori beszámolókat.

Voltak persze cigányzenészek is, akik több Dankó Pista szerzeményt eljátszottak, Szélpál Szilveszter operaénekes pedig előadta a dorozsmaiak számára legkedvesebb nótát, amelynek első sora a következőképpen szól: „Nem fúj a szél, nem forog a dorozsmai szélmalom.”
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!