Szőke Tisza: Kint a vízből, de még bizonytalan a sorsa (+Fotógaléria)

Belföld, 2021.02.21

Sokéves hányadtatás után tavaly partra vontatták Szeged legendás hajóját, a Szőke Tiszát, azonban egyelőre nem tudni, sikerül-e megmenteni a roncsolt, rozsdás vízi járművet. Az alábbiakban felidézzük a város emblematikus hajójának történetét.

Szőke Tisza roncs
„Többször volt már e folyóiratban arról szó, hogy a nagy német közlekedő vállalatok, élükön a tengerhajózási társulatokkal, milyen hatalmas segítői az iparművészetnek s mennyi megbízást adnak belső berendezőknek. Örömmel látjuk most, hogy az első lépést ilyen irányba is megtették már. A Magyar Folyam – és Tengerhajózási Társaság nagy luxushajói, köztük a most elkészült IV. Károly király hajó már jelentékeny eltérést mutatnak a régebben megszokott aranyos – rokokó és kárpitos – drapéria - ízléstelenségektől. ” – írja a Magyar Iparművészet című szakfolyóirat 1917–ben. Kevesen tudják, hogy az említett, jó ízléssel készített hajó a ma, Szeged mellett, a régi kikötő mellett partra vontatott Szőke Tisza. No, de ne rohanjunk előre, hiszen a névváltoztatásokon, szolgálati helyeken és átépítéseken keresztül talán az egész múlt századi történelmünk megelevenedik.

Kezdjük a névváltoztatások sorát azzal, hogy az 1917–ben elkészült hajó két év múlva már a Sas nevet viselte, majd Horthy Miklós kormányzó egyik kedvenc hajójaként 1930–ban felvette a Szent Imre nevet. Szolgált a Dunán, később a Balatonon is. A II. világháború után Ausztriából hazaérkező hajót Felszabadulásra keresztelték, mígnem 1980–ban Szegedre kerülve felvette a most használatos Szőke Tisza nevet.


Nagyon tanulságos az a folyamat is, hogyan lett luxushajóból előbb a kormányzó kedvenc sétahajója, majd a népi demokrácia előbb turista hajóvá, majd a mindennapi forgalomból kivonva üdülőhajóvá alakította. Az utolsó fejezet 1990-ben kezdődött, amikor az önkormányzati tulajdonú Szegedi Fürdő és Hőforrás Kft-től egy magánvállalkozás bérelte ki az akkor már a Stefánia alatt horgonyzó úszócsodát. A fiatalabb generációk számára már csak diszkó hajóként marad emlékezetes a Szőke Tisza. Még ekkor is szinte teljes pompájában volt látható a sajátos díszkorláttal ellátott lépcső és az étkezőterem. Rendkívül ízléses volt az egykori gőzös dohányzóterme, vagy más néven szivarszobája, amelyet még láthattak a közelmúlt diszkózói is.

Kevés szó esik arról, mi vezetett ennek a rendkívül nagy eszmei értékkel bíró ipari műemléknek a romlásához. Ma már senki sem tudja biztosan, hogy valós - vagy rémhír volt az, hogy a hajótest vízben lévő része annyira korrodálódott, hogy életveszélyessé vált maga az építmény. Ekkor állítólag az akkori tulajdonos betonnal kiöntette a hajó alját, ami szinte visszafordíthatatlan károkat okozott, sőt, olyannyira megnőtt a hajótest vízkiszorítása, hogy majdhogynem lehetetlenné vált az építmény teljes rekonstrukciója.

A 2000-es évek első képviselő-testületi ülésén arról döntöttek a városatyák, hogy 125 forintért odaadják a hajót a Tiszayacht Kft-nek. Ezután vontatták a kikötőbe, és bár még 2002-ben is felröppentek olyan hírek, melyek szerint befektetők vennék meg a Szőke Tiszát, és szállodát, esetleg személyszállító hajót alakítanának ki belőle, de valójában semmi sem történt.

Ma azonban már partra vetett halként várja a legendás gőzös maradványa, hogy mit történik vele a következő hónapokban. A Hajózásért Alapítványnak köszönhetően ugyanis egy speciális technológiának köszönhetően egyben sikerült kiemelni a hajótestet tavaly januárban. Heizler Tamás, a MA-HARD Vízépítő Kft. ügyvezetője, a Hajózásért Alapítvány egyik kurátora akkor úgy nyilatkozott, hogy voltak előre nem látható problémák, de ezeket sikerült orvosolni, úgyhogy a hajótest érdemben nem sérült. Egy speciális rámpán húzták a partra a járművet, amely azóta is a sorsára vár. A hajó jövőjéről egyelőre csak annyit árultak el, hogy olyan megoldásban gondolkodnak, ami a szegediek számára valamilyen élményt nyújt majd.
(Webrádió)

Címkék

Szőke Tisza

Galériánk

Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs Szőke Tisza roncs
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!