TV műsor

Szorosabbra fűzi együttműködését az MSZP és az LMP a környezetvédelem érdekében

Belföld, 2021.05.10

A környezet- és klímavédelemnek hangsúlyos részt kell kapnia a hatpárti ellenzéki választási szövetség programjában és a következő kormány kiemelt céljává kell tenni. Ennek érdekében erősíti meg együttműködését az MSZP és az LMP - jelentette be hétfői online sajtótájékoztatóján a két párt társelnöke.

Tóth Bertalan (MSZP) a madarak és fák napján tartott közös tájékoztatón elmondta: az MSZP Kormányváltást! Korszakváltást! című programjának is egyik pillére a klíma-, környezet- és természetvédelem, a kérdés ugyanis azonnali cselekvést igényel. Épp ezért kormányzásuk idején önálló minisztérium kezelné a területet, a vízüggyel kiegészülve - mondta.

A szénerőműveket 2026-ig be kell zárni és fejleszteni kell a nap- és a szélenergia adta lehetőségeket. "Arra törekszünk, hogy Paks II. a jelenlegi tervek szerint ne valósuljon meg és az atomenergia hosszú távú felhasználásáról népszavazás dönthessen" - sorolta. Emellett épületszigetelési programot sürgetett, az erdők védelmét és bővítését, a Balaton és más természetes vizek megvédését.

Közölte: olyan országot építenének, amely nemcsak baloldali, hanem zöld is.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a környezetvédelem intézményrendszerének visszaállítását ígérte, kiegészítve azokat a klímaügyi és vízügyi területekkel. Szólt arról is, hogy az unióból érkező forrásokat kormányuk zöld fordulatra fordítaná, nem pedig "oligarchák zsebébe juttatná".

Kijelentette: a 2022-es választás után a most ellenzékben lévő pártok eredményesen működnek majd együtt a környezet- és természetvédelem érdekében.

Azt hangsúlyozta, hogy az országot fenntartható pályára kell állítani, amelyben a társadalmi, gazdasági és környezeti kérdéseket egy rendszerben kell kezelni. "Olyan ország kell, amelyben mindannyian harmóniában élünk a természettel és egymással" - fogalmazott. A kormány azonban - folytatta - bebizonyította, hogy a környezetvédelmet luxusnak tekinti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!