Sztáray Péter: a nemzeti kisebbségek jogainak védelme az Európa Tanács kiemelten fontos feladata

Belföld, 2024.06.18

A nemzeti kisebbségek jogainak védelmét nevezte az Európa Tanács egyik kiemelten fontos feladatának a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Sztáray Péter az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián a többi között arról beszélt, hogy ezek a kisebbségek csak akkor képesek fennmaradni, ha jogaikat egyéni és közösségi szinten is biztosítják, illetve ha megvan a reményük arra, hogy szülőföldjükön tudnak gyarapodni, fejlődni, valamint úgy érzik, van jövőjük.

Olyan sok magyar él a szomszédos országokban, hogy erre a magyar politikának mindig figyelnie kell - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a kisebbségek kérdése egy rendkívül fontos pillér a magyar kormány gondolkodásában.

Az államtitkár felidézte, hogy Magyarország volt az első közép-európai állam, amely 1990-ben csatlakozott az Európa Tanácshoz, ez egy értékválasztást is jelentett a demokrácia és a jog uralma mellett, valamint az emberi és kisebbségi jogok védelme miatt is.

Az Európa Tanácsnak a tagállamokkal be is kell tartatnia azon jogszabályokat, amelyeket meghozott - hangsúlyozta Sztáray Péter. Ha a jogszabályok komolyan vétele, végrehajtása, a szabályok betartásának számonkérése minden tagországban működik, akkor valószínűleg jobb lesz nemzeti kisebbségben élni - mondta.

Kiemelte, az elmúlt időszakban több, magyar szervek által készített jelentés is rámutatott arra, hogy az Európa Tanácsnak milyen irányt kellene vennie a nemzeti kisebbségek védelme terén.

A keddi konferencián kisebbségben élő fiatalok vesznek részt, a jövő rajtuk múlik, hamarosan ők veszik át a kulturális vezető szerepet - vélekedett az államtitkár.

A magyar kormány kiemelten támogatja, hogy a magyar közösségek hosszabb távon is életképesek maradjanak, meg tudják őrizni magyar identitásukat - mondta Sztáray Péter.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!