Szűkíti a város a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetésének mozgásterét

Belföld, 2020.12.16

Mivel a járvány miatt kialakult kényszerhelyzetben a polgármester dönt a képviselő-testület és a bizottságok helyett a közgyűlési előterjesztésekről, a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság szerdán elfogadott rendelkezése véglegesnek tekinthető.

Az Akárkivel indul a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri műsora Ennek értelmében alig marad önállósága a Szabadtérinek a pénzügyi kérdésekben.

Régóta feszült a viszony a szegedi városvezetés és Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója között. Az önkormányzati tulajdonú cég vezetője például egészen másként gondolkodott a koronavírus-járvány idején az évad átalakításáról, mint Botka László polgármester. A városi vezetés azt is nehezményezte, hogy a cég túl sokat költ kötelezettségvállalásokra, és például néhány jogdíj kifizetése jelentős kiadást jelentett a cégnek, ugyanakkor az idén az előadások zöme elmaradt.

Ezért dönthetett úgy az önkormányzat, hogy szűkíti a cég anyagi mozgásterét. A most elfogadott alapító okirat módosítás szerint a jövőben csak az alapító önkormányzat dönthet olyan befektetésekről, szerződéskötésekről, részletfizetésekről, kötelezettségvállalásokról, a követelésekről való lemondásról, amelynél az ügylet bruttó értéke meghaladja a 10 millió forintot.

Ennél is szigorúbb korlátozást jelent az a módosítás, mely szerint az önkormányzat engedélye kell a jövőben olyan pénzügyi döntésekhez, melyek esetében a befektetések, szerződéskötések, kötelezettségvállalások, részletfizetések, a követelésekről való lemondások bruttó értéke meghaladja az 1 millió forintot. Ez lényegében azt jelenti, hogy pénzügyileg teljesen az ellenőrzése alá vonta az önkormányzat a céget. Kérdés, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. vezetése ilyen feltételekkel is vállalja-e a további munkát, hiszen lényegében szinte minden döntésükben az
önkormányzat engedélyére lesz szükségük, ami az önállóságuk szinte teljes felszámolását jelenti.
(Webrádió)

Címkék

Szegedi Szabadtéri Játékok
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!