TV műsor

Takáts Előd a Corvinus Egyetem új rektora

Belföld, 2021.06.24

Takáts Elődöt nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem rektorává, megbízatása augusztus 1-jén lép életbe - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-t.

A közleményben méltatták az intézményt hat éve vezető Lánczi András munkáját, akinek megbízatása június 30-án véget ér. Azt írták: mind gazdaságilag, mind szakmailag stabilizálta az egyetemet, és sikeresen előkészítette a Corvinust az új működési formára történő átállásra.

Takáts Előd kinevezését az egyetem szenátusának támogatása után a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriuma kezdeményezte. Az új rektornak Áder János köztársasági elnök június 24-én adta át megbízatását - tették hozzá.

Idézték Hernádi Zsoltot, a kuratórium elnökét, aki stratégiai célnak nevezte, hogy 2030-ra a Corvinus legyen Közép-Európa legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme, Takáts Elődöt pedig jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, elismert közgazdászként jellemezte.

Takáts Előd a közlemény szerint úgy fogalmazott: középtávon olyan képzést, olyan kutatási teljesítményt szeretne felmutatni, amely kiállja az összehasonlítást nemcsak a Közép-európai versenytársainkkal, hanem a világ bármely gazdasági képzést nyújtó egyetemével. A jó képességű fiatalok elvándorlását "egy csendes nemzeti katasztrófának" nevezte, és kiemelte: a gazdaság- és társadalomtudományi elitképzést nem lehet külföldre kiszervezni.

Takáts Előd 1999-ben szerzett egyetemi diplomát a Corvinus jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. Később 2000-ben tőzsdei szakvizsgát tett, 2002-ben a Közép-európai Egyetemen közgazdaságtudományi mesterfokozatot, 2004-ben a Princeton University-n MA-, majd 2006-ban PhD-fokozatot szerzett közgazdaságtudományból.

Dolgozott az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál. 2009 óta a bázeli székhelyű Bank for International Settlements közgazdásza, majd vezető közgazdásza, 2018-tól a London School of Economics and Political Science vendégelőadója.

2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára. 2021-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. A pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein folytat kutatásokat, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!