Tállai András: a héten dupla nyugdíjat utal a kormány

Belföld, 2023.02.05

Három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én, pénteken érkezik az utalás. Mindez több mint 2,4 millió állampolgárt érint, a februári járandóságok teljes összege pedig meghaladja a 935 milliárd forintot - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Tállai András sajtótájékoztatója a személyszállítási szolgáltatás adózásáról Kiemelte, a nyugdíjasok is megtapasztalhatták a magyar kormány intézkedéseinek hatását, hiszen a nyugdíjak 2010 óta mintegy 92 százalékkal emelkedtek. Az átlagnyugdíj összege pedig a 2010. évi 97 ezer forintról 2023-ra 208 200 forintra nőtt.

A nyugdíjemelés 2012 óta minden évben az infláció mértékéhez igazodik. Ezt még most is garantálja a kormány, a szankciók okozta magas inflációs környezetben is - hangsúlyozta Tállai András, hozzátéve: a januári 15 százalékos nyugdíjemelés így a most érkező 13. havi nyugdíjra is érvényes. Egy 208 ezer forintos átlagnyugdíj esetén tehát most 416 ezer forint érkezik az idősekhez.

Az államtitkár utalt arra, hogy a kormány 2020 áprilisában döntött a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj 2021-től történő fokozatos, eredetileg 2024-ig tartó visszaépítéséről. Azok is megkapták, illetve megkapják ezt a juttatást 13. havi ellátás címén, akiknek az ellátását a nyugdíjakkal azonos módon kell emelni, ilyen - egyebek mellett - például a rokkantsági ellátás, rokkantsági járadék, a fogyatékossági támogatás. Ám a kormány 2021-ben úgy döntött, hogy már 2022-ben az eredetileg tervezett kétheti juttatás helyett a teljes havi összegű 13. havi nyugdíjat minden év februárjában megkapják a jogosultak.

Tállai András kifejtette, hogy így tavaly a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő emberek összesen 370 milliárd forint összegű 13. havi nyugdíjt vagy ellátást kaptak. Idén pedig az kap 13. havi nyugdíjat, illetve ellátást, akinek a nyugdíja vagy ellátása 2023 előtt indult.

Beszámolt arról is, hogy a külföldön élő jogosult ellátásának EGT-, illetve egyezményes államban pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő utalása esetén a 13. havi nyugdíjat, illetve ellátást a 2023. február havi ellátással összevonva, egy tételként utalják.

Hozzátette: a napokban kiutalandó 935 milliárd forintot a február havi nyugellátások és nyugdíjszerű ellátások, valamint a 13. havi nyugdíj és ellátás összege teszi ki.

Az államtitkár hangsúlyozta: mindez azt bizonyítja, hogy a nemzeti kormányra a nyugdíjasok még a brüsszeli szankciók okozta válságban is számíthatnak. A költségvetés ugyanis a szankciós válság, a háborús helyzet ellenére is biztosítja a nyugdíjak emeléséhez és a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez szükséges jelentős összegeket.

Arra is emlékeztetett, hogy a baloldal az elmúlt években nem szavazott meg a nyugdíjasokat segítő egyetlen intézkedést sem, miközben teljes erőbedobással támogatja az energiaár-robbanást okozó brüsszeli szankciókat. A magyar nyugdíjasok rezsije most átlagosan havi 181 ezer forinttal lenne magasabb, ha a baloldal kormányozna - mondta Tállai András.

Fotó: Archív/MTI
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!