Támadnak a szúnyogok

Belföld, 2020.07.07

Földi kémiai gyérítéssel veszik fel a harcot a szúnyoginvázióval szemben Szegeden, az Európai Unió 2020-tól ugyanis betiltotta a légi, kémiai irtást. A hétvégén több városrészben is magasabb volt a csípésszám a határértéknél.

Szúnyog
Kiskundorozsmán, Szikin, Petőfitelepen, Tápén, Baktón és Újszeged déli részén haladta meg a csípésszám jócskán a határértéket. Elsősorban a Tiszához közelebbi részeken, illetve a kertes övezetekben észlelhető a szúnyoginvázió – mondta el portálunknak Makrai László. Szegeden a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság földi kémiai csípőszúnyog-gyérítést, valamint légi biológiai gyérítést végzett közösen a hétvégén.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, miután az Európai Unió 2020-tól betiltotta a légi, kémiai irtást, a kifejlett szúnyogok ellen már csak az úgynevezett földi, meleg ködös irtás az egyetlen bevethető módszer. Ezért pénteken este kezdték meg a földi kémiai szúnyogirtást, ám a lárvagyérítés már március óta zajlik, eddig kilencszer tették meg. Makrai kifejtette, az azonos hatóanyaggal dolgozó földi kémiai módszert alkalmazzák majd a légi gyérítés helyett. Ennek hatékonysága azonban kisebb, ugyanis egy terepjáróról ontják a füstszerű ködöt, ám ezt csak teljes szélcsendben és csak közúton lehet alkalmazni.

A katasztrófavédelem légi biológiai gyérítést próbál alkalmazni, ugyanolyan permetszerrel, mint a földi biológiai, csak szilárd granulátumban van feloldva a hatóanyag, ami szerencsés esetben elérheti a vízfelszínt, az ártalom ugyanis a tiszai ártérből jön. A Tiszán levonult árhullám nagy területen hozott létre ideális élőhelyeket a csípőszúnyogok számára az ártérben. A meleg időjárás felgyorsította a lárvák fejlődését: a kialakult pangó vizekből már nagyrészt kikeltek a szúnyogok. Itt egy többszintes erdő van, amit nem lehet elérni légi permetezéssel, ezzel a granulátummal talán igen. Ezek az élőhelyeket ugyanis nem lehet megközelíteni, sem vízi, sem szárazföldi járművel, sem gyalog – magyarázta Makrai.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A csípőszúnyog gyérítés hatékonyságnövelése érdekében ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket, vagy a gazdaboltokban hozzáférhető lárvairtó tablettát dobjanak vízbe. A szakember azt is elmondta, a héten az újabb csípésszámlálás függvényében várhatóan ismét rendelnek meg gyérítést, várhatóan már a város más részeiben is.
(Webrádió)

Címkék

Szúnyog Szeged Makrai László
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!