Tavasszal nyithat meg Szeged első vonatos étterme

Belföld, 2023.01.24

A tervek szerint lakás-étterem formájában nyithat meg tavasszal Szeged első vonatos étterme, amelyet természetesen a cseh Vytopna ihletett.

Pálya udvar vonatos lakás-étterem
Prágában rengeteg látnivaló van, de Csehország fővárosa nem csak a gyönyörű belvárosáról és a kultúráról híres, hiszen van egy étterem, ahol kisvonat szállítja ki a rendeléseket. A Prága belvárosában található vendéglátóhely méltán népszerű, hiszen az összesen 900 méter hosszú sínpályával rendelkező vonat különleges, érdekes és látványos is egyben. Az talán nem meglepetés, hogy asztalt itt jó előre kell foglalni, hiszen általában teltház van.  

Csepregi Károly a házassági évfordulójuk alkalmából egy prágai utat kapott a feleségétől, amelynek a helyszíne meglepetés volt. Olvasóink vélhetőleg már kitalálták, hogy a meghívás a Vytopnába szólt és életre szóló élmény lett belőle. Csehország egyik legfelkapottabb éttermének népszerűségét jól jelzi, hogy mivel késtek, majdnem elveszítették a foglalásukat, a következő időpont pedig csak 2 hét múlva lett volna esedékes. A rendelést kiszállító vonatok akkora élményt jelentettek a szegedi házaspárnak, hogy még aznap megfogadták, szert tesznek egyre otthon is. Ennek szinte napra pontosan 4 éve és az álomból valóság lett, hiszen a vonatos étterem a tervek szerint tavasszal, mint lakás-étterem indulhat be, amely egyébként tényleg az, hiszen a házuk melletti melléképületben kapott helyet.  

A vonat egyébként garden, azaz G-méretű, ami kerti vonatot jelent és időjárás álló, amelyet tulajdonosa a mobiltelefonjáról vezérel. Az 5 "házilag" gyártott mozdonyhoz a család egyik jó barátja készített digitális vezérlést. A kötöttpálya elmegy a konyha mellett és az asztalok között tekereg és olyan elemek is vannak benne, mint hidak, házak, alagutak, sőt még viadukt is. A hidak egyébként felnyithatóak, így biztosítva a zavartalan közlekedést a lakás-étteremben. Az enni-inni valókat jelenleg 8 vagon szállítja, a sínpár teljes hossza 65 méter, míg a pálya teljes hosszán 18 váltó található, amelyre szükség is van, hiszen a vonatnak 11 asztal és 3 helyiség, valamint a kerti rész között kell szállítania a finomságokat. Csepregi Károly ugyanakkor elmondta, 4 évvel ezelőttig semmi köze sem volt a vasúthoz, hacsak az nem, hogy a nagypapája vasutas volt.  

Csepregi Károly hobbiját melléktevékenységként végzi, így nem meglepő, hogy még nem fejezte be, de a készültségi fok jelenleg olyan 85% körüli. A rendszer egyelőre 5 vonatot tud kezelni és a kivitelezés során az volt az egyik fő szempont, hogy ne lehessen látni a szerelvényt, mintegy meglepetésként bukkanjon elő szinte a semmiből.

Ahogyan már a bevezetőben is írtuk, a vendéglátóhely első körben lakás-étteremként fog megnyílni, előre meghirdetett ételekkel, a házaspár ugyanakkor szeretne a mentes vonalon erősíteni, hiszen a terveik szerint a glutén és laktózmentes kínálatot szeretnék előtérbe helyezni, hiszen Szegeden ez a speciális étrend csak kevés étteremben elérhető.  

Lesznek többek között kemencében, vaslapon és smokerben sült ételek, valamint grill zöldségek. A lakás-étteremként induló vendéglátóhely napi 14 főt fogadhat majd, de később a tervek szerint elérhető lesz a nagyközönség számára is. Az étteremben elméletileg mintegy félszáz embernek van hely.

A szegedi vonatos étterem neve stílszerűen Pálya udvar és aki szeretne asztalt foglalni, a palyaudvar.com címen tudja ezt megtenni, illetve a Facebook-on. Csepregi Károly ugyanakkor hozzátette, az épület felújítása, a konyha és a vonat kialakítása több tízmillió forintba került és még nincs vége. A lakás-étterem a tervek szerint a tavasszal fogja elnyerni végleges formáját. Egyébként még az illemhely is vonatos, hiszen az ajtókon Andráskereszttel ellátott fénysorompó világít. Annak aki szereti a vonatokat, illetve mindene a kötöttpálya, mindenképpen ajánljuk a lakás-étterem kipróbálását, amely Szegeden a Szirom utca 32. szám alatt lesz elérhető.

Mi a magunk részéről sok sikert kívánunk hozzá.
(Webrádió)

Galériánk

Pálya udvar vonatos lakás-étterem Pálya udvar vonatos lakás-étterem
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!