Teljesen megújul a Vedres Utcai Óvoda

Belföld, 2022.12.06

Összesen mintegy 424 millió forintból, európai uniós, illetve az önkormányzat saját forrásából újul meg teljesen az újszegedi Vedres Utcai Óvoda. Az óvoda energiafelhasználása a modernizációt követően akár 60%-al is csökkenhet.

Vedres Utcai Óvoda látványterv A vasbeton technológiával épült intézményt 1978-ban adták át, azóta nem került sor átfogó rekonstrukcióra. A két épületrészből álló, 753 m2 alapterületű óvoda lakótelepi környezetben található. Az épület jól felszerelt, tágas tornateremmel, színpaddal rendelkezik, nyolc csoportban összesen kétszáz kisgyermeknek jut hely. A felújítás során nemcsak energetikai korszerűsítés lesz, de a belső átrium beépítésével az alapterület is bővül 796 m2 -re.

A „Szegedi ÓVI Vedres Utcai Óvodájának energetikai korszerűsítése” névre hallgató projekt kivitelezéséhez 323 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a város, ehhez az önkormányzat további 101 millió forint önerőt biztosít. Az intézmény energiafelhasználása a korábbi tapasztalatok alapján akár 60%-kal is csökkenhet.  

A felújítás a tervek szerint mintegy 8 hónapot vehet igénybe, melynek keretében megújul az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém is hőszigetelést kap. A magastetőre napelemet telepítenek, melynek köszönhetően megújuló energiát is fel tud majd használni az óvoda.  

A felújítás keretében valamennyi nyílászárót kicserélik, helyette hőszigetelt műanyag ablakokat és alumínium ajtókat építenek be. Az átriumban található jelenleg kültéri, fa nyílászárókat megtartják, ezeket korszerűsítik és a beépítést követően beltéri nyílászárók lesznek. Az átriumot az első emeleten hőszigetelt üvegtetővel fedik be, amely fölé a tető síkjában átlátszó műanyag lemezfedés készül.  

A foglalkoztató terek és a hozzájuk kapcsolódó vizesblokkok elrendezése megmarad. A projektarányos akadálymentesítés követelményeinek megfelelően a belső átrium beépítésével egy felnőtt vizesblokkot, továbbá egy akadálymentes vizesblokkot és egy kétszintes, galériázott irodát alakítanak ki. Az épület főbejáratánál rámpát építenek és új előtető is készül. Az épületen belül irányjelző és tájékoztató táblákat,illetve indukciós hurokerősítő készüléket helyeznek el.

Felújítják az elektromos hálózatot, valamint 444 régi lámpatestet cserélnek modern LED-világításra, modernizálják a hőközpontot, valamint az épület fűtési rendszerét, 63 fűtőtestet cserélnek le korszerű lapradiátorokra.  

A homlokzat törtfehér színű vakolatot kap, amelyre növény és állat motívumokat festenek. Az épület belső falait mindenhol lefestik. A földszinti padlót mindenhol cserélik, hőszigeteléssel látják el, a földszinten minden helyiség új burkolatot kap. A tálalókonyhát átalakítják, amelyből teakonyhát és szertárat alakítanak ki. Az óvodásokat a november 21-től kezdődő felújítás idejére a Temesvári körúti óvodába helyezik el. A fejlesztés várhatóan 2023. harmadik negyedévében fejeződik be. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Meridian Technic Kft. végzi el.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata közleményében ugyanakkor rámutat, hogy az óvodafejlesztési programban már a város tizennegyedik óvodája újul meg és ezzel koránt sincs vége. 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a Klebelsberg-telepi, a Cső utcai, a Jerney Utcai, a Makkosházi, a Gyertyámos utcai, a Tarjáni és a Gedói óvoda, jelenleg a Felsővárosi óvoda felújítása zajlik.

(Webrádió)

Galériánk

Vedres Utcai Óvoda látványterv Vedres Utcai Óvoda látványterv
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!