Tényleg megéri? Mennyi idő alatt térül meg egy napelem rendszer?

Belföld, 2021.01.19

A napelem egy jól hangzó, mondhatni trendi, zöld dolog manapság. Bár nemigen hallani ellenvéleményt vagy negatív véleményt, sokan mégis félnek belevágni a napelemes rendszer tervezésébe és telepítésébe.

Napelem Vajon miért? Az egyik fő ok az adatok, információk hiánya. Keveset tudunk erről a kiváló energiaforrásról, rendszerről. Ezzel a cikkel szeretnénk növelni az alapvető tudást mindezzel kapcsolatban.

Mennyibe kerül egy napelemes rendszer?

A válasz nem egy egyszerű szám lesz, ahogy arra sem tudunk egyetlen egyértelmű számmal válaszolni, hogy mennyibe kerül egy új autó. Akár az autó esetében, a napelem rendszer ár esetében is rengeteg változóval kell számolnunk. Mekkora házba akarjuk felszerelni? Tetőre vagy esetleg a talajra telepítenénk? Mekkora fogyasztást akarunk kiváltani? Ezzel akarjuk a fűtést is üzemeltetni? Vannak elektromos biciklijeink, robogóink, autóink? Sőt, még azzal is számolni kell, hogy egy kémény, fa vagy villanypózna leárnyékolja-e a tetőnket, és milyen tájolású a tetőnk.

Nagyságrendileg azonban mondhatjuk, hogy 1-1,5 millió forint alatt nem tudunk egy teljes rendszert vásárolni, míg a nagyon nagy teljesítményű, okosrendszerek 5-8 millió forint körüli árban érhetők el.

Mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy napelemes rendszer?

A kérdésre szintén nem lehet egyetlen számmal válaszolni. Azonban ha éves áramfogyasztásunkat kiszámoljuk, kaphatunk egy általános képet. Ha évente a háztartásunk pl. 200.000 Ft-ot fogyaszt, és ezt egy kisebb, olcsóbb (1,5 M Ft) rendszerrel ki tudjuk váltani teljes egészében, 7,5 évbe telik majd az árának a visszahozása. Ezután pedig ingyen termeli számunkra az áramot.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy napelem rendszer megtérülése 8-10 év alatt térül meg. Azonban az is lehet, hogy egy olyan napelem rendszerbe érdemes befektetni, amelyiknek 10-12 évre van szüksége, hogy visszahozza az árát, de utána még több évtizedig kiválóan működik.

Érdemes szakértők segítségét kérni a napelemes rendszer tervezésének és telepítésének minden fázisához. A Solarzone az ország egész területén telepít napelemes rendszereket, és a legjobb ár-érték arányú, modern, hatékony készülékeket telepítik.

Említettük tehát a 8-10 éves időtartamot. Ez egy olyan rendszer esetében, amelyet legalább 25-30 éves használatra terveztek, nem hangzik rosszul. Ráadásul még ez a 2,5-3 évtized sem azt jelenti, hogy a rendszer hirtelen, véglegesen leállna. Inkább javításra, egyes részek cseréjére kell felkészülni.

Mi történik, ha túl sok áramot termelünk?

Szerencsére ez nem probléma. Ha több energiát termelnénk, mint amennyit felhasználunk, a többlet visszakerül a rendszerbe, és ezt később felhasználhatjuk vagy ezt automatikusan megveszik tőlünk a közművek.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!