Több mint 8 százalékkal nőtt a befejezett ügyek száma a Kecskeméti Törvényszéken

Belföld, 2024.04.11

Sikerrel vette a növekvő számú ügyek kezelését a Kecskeméti Törvényszék, hiszen 2023-ban 57 027 ügyet fejeztek be, 8,4 százalékkal többet az előző évinél - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének főosztályvezetője csütörtökön Kecskeméten, a törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.

Csorba Zsolt Ödön elmondta, a Kecskeméti Törvényszékre 2023-ban 57 540 ügy érkezett, az előző évinél 4996-tal több.

Kifejtette: országos szinten 2023-ban 2,4 százalékkal nőtt az érkező ügyek száma. A Kecskeméti Törvényszékre és az ahhoz tartozó járásbíróságokra az országos átlagot is meghaladóan 9,5 százalékkal több ügy érkezett. A szabálysértési, nem peres ügyek száma 53 százalékkal növekedett az előző évhez képest a vármegyében.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint országosan 2020 augusztusa óta szinte megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma. A Kecskeméti Törvényszéken 2020 végén még 225 elhúzódó ügy volt folyamatban, 2023 végén viszont már csak 145, tehát világosan látható a csökkenő tendencia - tette hozzá.

Csorba Zsolt Ödön kitért arra, hogy a törvényszéken a jogerőre emelkedett bírósági döntések aránya 2023-ban minden szinten és minden ügyszakban meghaladta az országos átlagot.

A büntetőperes ügyek kapcsán megjegyezte: ezek több mint egyharmada költségvetést károsító bűncselekmény volt. Összességében a Kecskeméti Törvényszéken 2023-ban 95 büntetőperes ügyet fejeztek be első fokon, és ez több mint 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

"Ezek mind nehéz megítélésű, úgynevezett megaügyek, amelyek sokkal több erőforrást, nagyobb felkészültséget igényelnek, mint egy átlagos ügy" - fogalmazott a főosztályvezető.

A kecskeméti az ország ötödik legnagyobb törvényszéke, és a teljes bírói kar mintegy 4 százaléka teljesít szolgálatot Bács-Kiskun vármegyében. A vármegyében 11 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóterem van, a Kecskeméti Törvényszéken tavaly ezt a lehetőséget 20 118 esetben használták - hangzott el.

Husek Dániel, a Kecskeméti Törvényszék elnöke elmondta: a járásbíróságokon a büntetőperes ügyek 83,7 százaléka, a polgári perek 91,4 százaléka, míg törvényszéki első fokon 74,7, illetve 87,5 százaléka egy éven belül fejeződött be. A törvényszéki másodfokon pedig a büntetőperes ügyek 64 százaléka, a polgári peres ügyek több mint a 90 százaléka 6 hónapon belül véget ért.

Arról is beszélt, hogy még mindig magas az embercsempészéssel kapcsolatos ügyek száma, de az elmúlt időszakban némileg csökkent, mivel a migránsok más útvonalon közlekednek, illetve az ügyészség a teljes bűnszervezetek felszámolására törekedve egy nagy ügyként kezeli az egyes kisebb, de összekapcsolódó eseteket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!