Több mint harminc országból érkeztek a debreceni nyári egyetem hallgatói

Belföld, 2023.07.17

Megkezdődött a debreceni nyári egyetem hétfőn, a kurzusra több mint harminc országból csaknem száz hallgató érkezett - jelentette be az intézmény igazgatója a hétfői hivatalos megnyitót megelőző sajtótájékoztatón.

Az egyetem közleménye szerint Szaffkó Péter jelezte: a pandémia után ezen a nyáron másodjára szervezi meg jelenléti kurzusát a nyári egyetem, a négyhetes tanfolyam résztvevői érkezhetnek a teljes időre, illetve az első vagy a második két hétre is.

A legfiatalabb diák tizenöt, a legidősebb ebben az évben nyolcvanhat éves, és minden kontinens képviselteti magát a magyarórákon - mondta.

Hozzátette: idén a korábbinál nagyobb azoknak a jelentkezőknek az aránya, akik Debrecenben, vagy Magyarország más térségében élnek. Ők valószínűleg ki akarják használni a helyzetet, hogy egyébként is itt tartózkodnak. Ebben az évben több a tanfolyamon a magyarul már jól vagy nagyon jól beszélők száma, ami újdonság, mert általában a kezdő nyelvtanulók vannak legtöbben.

Az intézmény folyamatosan törekszik az új kapcsolatok kiépítésére, ezért ebben az évben egy mexikói és egy indiai tanár kap ösztöndíjat, hogy Debrecenben tanulhasson - mondta Szaffkó Péter.

Rámutatott: megmaradt az évek óta nagy sikerrel zajló kedd esti program, a folklór est, amelynek keretében a hallgatók nemcsak népdalokat és néptáncokat hallanak és látnak, hanem meg is tanulhatják azokat hétről hétre más tájegységgel ismerkedve.

Lesz azonban újdonság is: Petőfire emlékezve meghirdette az intézmény a Versek éjszakáját, július 28-án magyar versekről vetélkedhetnek a diákok a kvíz keretében, megzenésített verseket hallhatnak és tanulhatnak meg Gyarmati Dominik debreceni egyetemi hallgatótól, ifjú költőtől és zeneszerzőtől, és előadhatják Petőfi verseit a saját anyanyelvükre lefordítva - ismertette az igazgató megjegyezve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!