Több szabálytalanságot talált az ÁSZ az egészségügyi ellátóközpont ellenőrzésénél

Belföld, 2019.11.19

Nem biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást, a vagyon értékének megőrzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), és a korrupciós kockázatok ellen sem volt védett az intézmény a vizsgált időszakban - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a számvevőszék az ÁEEK belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését, valamint vagyongazdálkodását a 2015-2017-es, pénzügyi gazdálkodását a 2015-2016-os időszakra, a korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító integritáskontrollok kialakítását pedig 2017-re vonatkozóan ellenőrizte.

A vizsgálat során az ÁSZ megállapította, hogy szabálytalan volt 2015-ben és 2016-ban a központ belső kontrollrendszerének kialakítása, 2015 és 2017 között az integrált kockázatkezelési rendszer kialakítása és működtetése, a kontrolltevékenységek gyakorlása, valamint az információs és kommunikációs folyamatok kialakítása és működtetése, 2017-ben pedig a belső ellenőrzés működtetése.

Az intézmény 2017-ben továbbá nem volt védett a korrupciós veszélyek ellen sem, mert a jogszabályokban előírt integritást támogató kontrollok kiépítése nem a kockázatokkal arányosan történt - írták.

Hozzátették, hogy nem volt szabályszerű az ÁEEK 2015-ös és 2016-os pénzügyi gazdálkodása, 2015-2017 között pedig a vagyongazdálkodása sem, mert a központ nem állított össze ellenőrizhető módon leltárt, és nem végezte el a mérlegben szereplő eszközök és források év végi egyedi minősítését.

Az ÁSZ az ÁEEK főigazgatójának 12 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!