Törlik a cégjegyzékből a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft-t

Belföld, 2021.05.28

Hivatalosan is megszűnt a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. , miután a városi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága elfogadta a cég tevékenységét lezáró egyszerűsített beszámolót.

Szegedi Szabadtéri Játékok
Közel 450 millió forintnyi és közel 52 ezer eurónyi pénzeszközt adott át a cég mostani beszámolója szerint az utódjának. A hivatalos könyvvizsgálói jelentés szerint a cég adózott eredménye idén 323 ezer forint volt. Az előterjesztésben más érdekes adatok is olvashatók a 2005-ben alapított cég vagyoni helyzetéről, hátrahagyott eszközeiről. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú kft megszűnésével persze nem kell lemondanunk a tradíciókkal bíró Szegedi Szabadtéri Játékokról, hiszen az előadások szervezését és lebonyolítását a Szegedi Nemzeti Színház kapta meg feladatul.

A közel 16 éves cég megszűnéséhez egy néhány hónapos folyamat vezetett. Tavaly decemberben az év utolsó közgyűlési döntései között szerepelt egy olyan előterjesztés, mely jelentősen szűkítette a nonprofit kft. anyagi mozgásterét. Az elfogadott alapító okirat módosítás szerint csak az alapító önkormányzat dönthetett olyan befektetésekről, szerződéskötésekről, részletfizetésekről, kötelezettségvállalásokról, a követelésekről való lemondásról, amelynél az ügylet bruttó értéke meghaladta a 10 millió forintot. Ennél is szigorúbb korlátozást jelentett az a módosítás, mely szerint az önkormányzat engedélye kellett olyan pénzügyi döntésekhez, melyek esetében a befektetések, szerződéskötések, kötelezettségvállalások, részletfizetések, a követelésekről való lemondások bruttó értéke meghaladta az 1 millió forintot. Ez lényegében azt jelentette, hogy pénzügyileg teljesen az ellenőrzése alá vonta az önkormányzat a céget.

Már ekkor sejteni lehetett, hogy ilyen körülmények között a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. vezetése nem fogja vállalni a további munkát. Herczeg Tamás, a cég ügyvezető igazgatója idén február elején közleményben tájékoztatta a sajtót, a közönséget, valamint kollégáit, hogy február 15-ével megválik posztjától. „Szakmai pályafutásom közel 14 éve köt a Játékokhoz, amelyből nyolc szezont Harangozó Gyula művészeti igazgatóval jegyzünk, aki szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől. ” – írta többek között Herczeg Tamás a közleményben.

A cég ügyvezetője és a város vezetése között már régóta érlelődött a konfliktus, de erről Herczeg Tamás csak egy mondattal utalt közleményében: „Az önkormányzati cégek és intézmények működését érintő strukturális reform keretében a markáns intézményi kultúrpolitikát az egységes városi stratégia váltja fel, amely már nem az általunk szorgalmazott önállóan működő Szabadtérire teszi a hangsúlyt. ” - írta a leköszönő ügyvezető igazgató. A városvezetés Herczeg távozását követően Barnák Lászlót, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatóját bízta meg a cég vezetésével.

Miután a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. hivatalosan is megszűnik, a tevékenységét és feladatait a Szegedi Nemzeti Színház veszi át, így új pályázatot se kellett kiírni a szabadtéri vezetésére. Herczeg Tamás februári lemondó közleményében azt írta, hogy pénzügyileg erős szervezetet ad át, közel háromszorosára, egymilliárd forint fölé nőtt vagyonnal és hatszorosára nőtt, 400 millió forintot meghaladó pénzkészlettel.
(Webrádió)

Címkék

Szegedi Szabadtéri Játékok
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!