Tóth: Ismét bünteti az ellenzéki városokat a kormány

Belföld, 2021.09.12

Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Szeged ellenes döntése a TOP PLUS kapcsán és az uniós alapelvek megsértése – mondta csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Tóth Péter, a Jobbik előválasztási jelöltje.

Önkormányzat2014 - Jobbik - Tóth Péter szegedi polgármesterjelölt bemutatkozása Ne a fideszes vezetésű megyei önkormányzat döntse el, hogy az új hétéves költségvetési ciklus idején mennyi uniós pénz jusson Szegednek – jelentette ki a Belvedere Palota előtti tájékoztatóján Tóth Péter. Az épületben székelő Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat döntött ugyanis úgy, hogy negyed annyi uniós támogatást kap Csongrád-Csanád megye legnagyobb városa 2021 és 2027 között, mint amennyit az előző hétéves ciklusban.

Tóth Péter szerint az utóbbi években a hatásköreiket szinte teljesen elvesztő megyei önkormányzatok most kormányzati küldetést hajtanak végre azzal, hogy a pénzelosztásnál hátrányos helyzetbe hozzák az ellenzéki városokat. Pedig a jobbikos politikus szerint a megyei önkormányzatok nem is dönthetnének erről, hiszen azonos szinten vannak a megyei jogú városokkal. A kormány azért adta át nekik a pénzosztás feladatát, mert minden megyei önkormányzat fideszes többségű, így egy szinttel magasabbra emelte ezeket a súlytalan intézményeket a nagyobb városok önkormányzatainál.

Az előző ciklusban még központi döntés született a pénzek leosztásáról, és akkor Szeged a súlyának megfelelő támogatást, 35 milliárd forint körüli összeget kapott. Most ezt lecsökkentették 8,5 milliárdra, amit nem igazán tudott indokolni a megyei önkormányzat. Lakosságarányosan most 34 milliárd forint járt volna a megye legnépesebb városának, ám így egyetlen szegedi lakosra mindössze 53 ezer forint jut. Ez az összeg a fideszes vezetésű Mórahalmon 794 ezer forint.

A legjobban egyébként Makó járt, (amely Lázár János választókörzete) itt a teljes megyei támogatás 11,7 százaléka landol, annak ellenére, hogy a megye lakosságának mindössze a 6,8 százaléka él a városban. Ez annak fényében rendkívül aránytalan, hogy Szegeden él a megye lakosságának közel 40 százaléka. Tóth Péter szerint ez elfogadhatatlan, és mindenképpen változtatni kell ezen az elosztási rendszeren. Véleménye szerint a tavaszi parlamenti választás egyik legfontosabb tétje, hogy az olyan egyoldalú politikai döntéseket, mint ez, egy új kormány minél előbb felülvizsgálhassa.
(Webrádió)

Címkék

Tóth Péter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!