Tóth Péter szerint a Fidesz az önkormányzati lakásvagyon kárára kampányol

Belföld, 2021.05.18

A Fidesz az önkormányzati vagyonból szeretne szavazatokat vásárolni magának – mondja Tóth Péter, a Jobbik megyei elnöke a parlamenthez benyújtott legújabb kormánypárti törvénymódosításról.

Önkormányzat2014 - Jobbik - Tóth Péter szegedi polgármesterjelölt bemutatkozása Ez hatalmas érvágás lenne az önkormányzatok számára, ezért kormánypárti képviselők is tiltakoznak, de a Fidesz politikáját ismerve ez se akadályozhatja meg őket abban, hogy kiárusítsák az önkormányzati lakásvagyont.

Napokon belül az Országgyűlés elé kerülhet egy törvényjavaslat, amely lehetővé teszi a bérlők nagy része számára a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását. Ez azt jelenti, hogy a bérlők a becsült piaci ár mindössze 15-20 százalékáért szerezhetik majd meg ezen lakások tulajdonjogát. A fideszes Böröcz László által jegyzett javaslat azonban minden lakásvagyonnal rendelkező önkormányzatot fenyeget, hiszen valós áruk töredékéért juthatnának a bérlők ahhoz az ingatlanhoz, amelyben laknak.

Tóth Péter számításai szerint ez Szeged esetében azt jelentheti, hogy egy belvárosi ingatlanhoz - melynek jelenlegi piaci értéke 20-25 millió forint - a törvényjavaslat elfogadása után akár 2-3 millióért is hozzájuthatna bérlakásához. Az IKV Zrt. 3500 lakást kezel, így el lehet képzelni, ez mekkora értékvesztést jelentene a város számára. A Fidesz lényegében kiárusítaná az önkormányzatok ingatlanvagyonát, hogy megszerezze azoknak a szavazatát, akik bagóért jutnak lakáshoz. Ez az ellenzéki politikus szerint nem tisztességes azokkal az állampolgárokkal szemben, akik komoly áldozatokat hozva, sokszor nagy kölcsönbe verve magukat jutottak saját ingatlanhoz.

Szeged esetében különösen fájdalmas lenne ennek a jogszabálynak az életbe lépése, hiszen itt egy mintaértékű szociális bérlakásprogram zajlik, melyet így teljesen ellehetetlenítenének. Persze még sok módosító indítvány érkezhet a törvényjavaslathoz, és a polgármesterek tiltakozása is óvatosságra intheti a kormányt. Mivel sok kormánypárti városvezető is nettó hülyeségnek tartja az önkormányzati ingatlanvagyon elkótyavetyélését, még lehet esély arra, hogy elvessék a Böröcz által benyújtott javaslatot, esetleg finomítsanak rajta – mondja Tóth Péter.

A Jobbik helyi elnökét megkérdeztük arról is, elindul-e az ellenzéki előválasztáson idén ősszel. Válaszában emlékeztetett arra, hogy a párt elnöksége dönt arról, kiket indítanak a szeptember 18-tól induló voksoláson a különböző körzetekben. Ha indul, akkor abban a körzetben mérettetné meg magát, melyben már kétszer jól szerepelt. Ez a Csongrád-Csanád megyei 2-es körzet, melynek kisebbik része tartozik Szegedhez, a nagyobb viszont főként a Homokhátságot fedi le.

Jó kezdeményezésnek tartja az előválasztást, ám emlékeztet arra, hogy ez a rendszer még csak egyszer vizsgázott, amikor 2019-ben Budapesten mérettette meg magát a három ellenzéki jelölt. Most sokkal bonyolultabb lesz megszervezni a voksolást, hiszen a technikai nehézségek mellett azzal is számolni kell, hogy a járványhelyzet miatt nehéz lesz a részben online, részben személyes szavazás feltételeit és tisztaságát garantálni. Ellenzéki oldalról egyébként eddig a momentumos Mihálik Edvin és a DK-s Binszki József jelentette be hivatalosan az indulását. A szavazás szeptember 18-án kezdődik és kilenc napon át lehet leadni a voksokat. A miniszterelnök-jelöltekre is ekkor lehet szavazni, de ennek a választásnak októberben lesz egy második fordulója is.
(Webrádió)

Címkék

Jobbik Szegedi Jobbik Tóth Péter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!