Tragikus hírtelenséggel elhunyt Dr. Szalay István, Szeged egykori polgármestere

Belföld, 2022.09.02

Csütörtök éjszaka lett rosszul, majd elhunyt Dr. Szalay István, aki 1994. és 1998. között Szeged polgármestere is volt és egész életében a városért dolgozott.

Dr. Szalay István
Az egykori politikus, matematikus professzor halálhírét Hekáné Szondi Ildikó osztotta meg közösségi oldalán, aki többek között a Szegedi Közéleti Kávéház programsorozaton is együtt dolgozott a már régóta nyugdíjas, de rendkívül tevékeny Szalay Istvánnal, aki a szervezet kuratóriumának elnöke volt.

Aki ismerte, nagyon szerette Szalay Istvánt, hiszen rendkívül barátságos volt mindenkivel, akinek csak tudott segített. Szalay István 1944-ben született Hegykőn. A soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett 1962-ben, majd a József Attila Tudományegyetem matematika-fizika szakán végzett 1967-ben, méghozzá kitüntetéssel. 1967. augusztus 1-től Szegeden a JATE Természettudományi Kar Szőkefalvi-Nagy Béla akadémikus által vezetett Analízis Tanszéken lett gyakornok, majd később tanársegéd, adjunktus és docens. 1991-ben választották meg a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatójává, amelyet két cikluson át töltött be.  

Dr. Szalay István nem csak az egyetemen tevékenykedett, hiszen 1994. és 1998. között Szeged Megyei Jogú Város polgármestere lett. Dr. Szalay István egyébként Dr. Lippai Pált váltotta Szeged város első embereként. A jó humorral megáldott és mindig kedélyes matematikus professzort a polgármesteri hivatalban is nagyon szerették kollégái. A polgármesterséget követően Dr. Szalay István 1998. és 2002. között országgyűlési képviselő lett, ahol a kultúrális- és sajtó bizottság, valamint a millenniumi albizottság tagja volt, sőt 2002. és 2003. között a Miniszterelnöki Hivatalban az egyházi ügyekért felelős államtitkárrá nevezték ki.  

Szeretett munkahelyéről, a Szegedi Tudományegyetemről 2014-ben ment nyugdíjba, azonban mindig is rendkívül aktív életet élt, a civil szférában mindig sokat tevékenykedett.

Fáradhatatlanul végezte munkáját Szeged érdekében. Hekáné Szondi Ildikó közösségi posztjában méltatta a tragikus hirtelenséggel elhunyt politikust, egyetemi tanárt, valamint szeretnék elérni, hogy posztumusz díszpolgára lehessen a városnak, hiszen imádta a települést, csak Szegedért élt, elvesztése szörnyű veszteség.  

Dr. Szalay István 78 éves volt, a szegedi önkormányzat saját halottjának tekinti, a családdal egyeztetve intézkedik a dísztemetéséről.

(Webrádió)

Címkék

Dr. Szalay István

Galériánk

Dr. Szalay István Dr. Szalay István
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!