Tudományos diákolimpiák nyerteseit köszöntötték

Belföld, 2019.02.05

A tavalyi nemzetközi tudományos diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulókat és felkészítő tanáraikat köszöntötték kedden Budapesten.

Tudományos diákolimpiák nyerteseit köszöntötték Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kiemelte: nemes alkalomból találkoznak, a jövő reménységeit, ifjú tudósokat köszönthetnek.

Azt mondta: a teremtés után az ember mindig törekedett arra, hogy megismerje a környezetét, az őt körülvevő világot, saját magát és embertársait, s eközben tétova mozdulatot tett a szakralitás és a spiritualitás felé.

Az emberiség az évezredek során sok mindent megpróbált, hogy megmagyarázza, azt amit nem ismert, újabb és újabb módszereket dolgozott ki, kereste az ismeretlenbe vezető utakat. Ezen a hosszú évezredes úton a magyarok is megállták a helyüket, a jellegzetes magyar gondolkodás, a nyelv, az erre épülő logika megkönnyítette a dolgukat, új világokat hoztak létre - hangsúlyozta a miniszter, aki példaként említette többi között Liszt Ferencet, Neumann Jánost, Teller Edét.

Hozzátette: mára ott tartunk, hogy az ismereteket már nem is nagyon tudjuk átfogni, és hajlamosak vagyunk elfelejteni az emberi élet és teremtés célját, hogy azért vagyunk a világon, hogy "jól és szépen éljünk, segítsünk embertársainkon".

A most díjazott diákok felelőssége nagy, megkapták a talentumot, de ez önmagában nem lett volna elég, kellett a szorgalom, a szerető család, és a tanárok, akik lelkesítették őket, és ismeretekkel halmozták el. Kásler Miklós azt kérte, legyenek hálásak a családjaiknak, tanáraiknak és a nemzetnek, keressék a szépet, az emberit és az emberhez méltót.

Bódis József oktatási államtitkár köszöntőjében szintén gratulált ahhoz, amit a diákok és tanáraik elértek. "Iszonyú" tehetség, nagyon sok munka van ezekben az eredményekben - hangsúlyozta.

Hozzátette: a magyar oktatás krémje, akik megmérettek a világban, és vagy az egész világot, vagy annak jelentős részét megverték.

Tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma delegálásával hét nemzetközi tudományos olimpián vettek részt csapatok. A diákok két arany, tizenegy ezüst- és tizennégy bronzérmet szereztek, teljesítményükért heten dicséretben részesültek.

2019-ben Magyarország ad otthont 30. Nemzetközi Biológiai Olimpiának és a 13. Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiának.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Tudományos diákolimpiák nyerteseit köszöntötték Tudományos diákolimpiák nyerteseit köszöntötték
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!