Túlnyomásos oxigénkamrát építenek az esztergomi kórházban

Belföld, 2022.01.21

Az ország első államilag finanszírozott, kórházon belül kialakított túlnyomásos oxigénkamrája az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban épül meg - tájékoztatta az intézmény operatív igazgatója az MTI-t.

Lugosi Krisztina közölte: már megkezdődött a 650 millió forintos beruházás közbeszerzési eljárása, a fejlesztés teljes egészében állami forrásból valósul meg.

A csaknem 450 négyzetméter alapterületű új részleg a véradó és a belgyógyászat közötti területen épül fel és mind akut, mind krónikus betegek ellátására alkalmas lesz.

Kanász Gábor, a kórház főorvosa, a Magyarországi Hiperbár- és Búvárorvosi Társaság titkára elmondta, a gyógyászati célra használt magasnyomásúoxigén-kezelés eddig csak a magánegészségügyben volt, korlátozottan elérhető.

Az oxigénterápiával betegségek széles köre kezelhető. Szén-monoxid-mérgezés, súlyos fertőzések vagy légembólia esetén életmentő a terápia, ilyenkor a kórházi háttér elengedhetetlen.

A krónikus betegségek közül a nem gyógyuló sebek kezelésére alkalmas a cukorbetegek és az érbetegek esetében. A betegek - egyszerre legfeljebb tizenegyen - a kezelés ideje alatt egy, a repülőgép utasteréhez hasonlító kamrában ülnek, arcukon oxigénmaszkkal.

A kamrában a normálisnál kétszer-háromszor nagyobb nyomáson 100 százalékos oxigént lélegeznek be a páciensek. A megnövelt nyomás és a tiszta oxigén hatására a beteg vérének oxigénszintje a normál érték 20-szorosára is megnőhet, így nemcsak a csak a vörös vérsejtek szállítanak oxigént, hanem az oxigén nagy mennyiségben beoldódik a véráramba - ismertette a főorvos.

A Vaszary Kolos Kórház Komárom-Esztergom megye második legnagyobb egészségügyi intézménye, évente 19 ezer fekvő- és 400 ezer járóbeteget lát el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!