Új alpolgármestert választottak Szegeden

Belföld, 2022.10.07

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.

Binszki József A politikus társadalmi megbízatású alpolgármesterként látja majd el feladatát, így tiszteletdíja fele lesz a két főállású alpolgármesterének. Binszki József emlékeztetett rá, az elmúlt 30 évben Szeged irányítását lényegében folyamatosan három alpolgármester végezte.

Binszki József korábban a közgyűlés jogi, ügyrendi bizottságát vezette, ezen a poszton utódjául Szécsényi Rózsát (MSZP) választották.

A közgyűlés döntött arról, hogy az önkormányzati költségvetést módosítva 1,1 milliárd forintos energiaválság tartalékkeretet hoznak létre, hogy ebből fedezzék az intézmények és az önkormányzati cégek megnövekedett rezsiszámláit.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester kifejtette, a gáz- és a távhődíj emelkedése több mint egymilliárd forintos többletköltséget jelent idén az önkormányzat számára. A város költségvetésében a legnagyobb tétel a villamosenergia díja, az önkormányzat szerződése december végéig tart, 2023-ban ez öt vagy tízszeresére emelkedhet.

A jövőre az önkormányzat energiaköltségi várhatóan nagyságrendileg nagyobbak lesznek, ennek fedezete egyelőre nem látszik az önkormányzat 2023-as költségvetésében. A gázbeszerzés már lezárult, az idei 500 millió forintos kiadás jövőre 3,5 milliárd forintra nő - tudatta a politikus.

A tartalékkeret fedezetét a dologi kiadások csökkentésével, a fejlesztések átütemezésével teremtik meg. A legnagyobb elvonás a polgármesteri hivatalt érinti, ahol minden nem létszükségletű kiadást elvontak - mondta Botka László.

Haág Zalán (KDNP) frakcióvezető kifejtette, az önkormányzat megszorító politikával igyekszik a szegedi lakosságot és a vállalkozásokat sarcolni, drasztikusan emelik a lakbéreket, illetve a vendéglátóhelyek területhasználati díját.

Korponyai Ernő (Fidesz) napirend előtti felszólalásában kezdeményezte, hogy a szegedi közgyűlés fogadjon el határozati javaslatot arról, hogy a béke pártján áll és felszólítja az Európai Bizottságot, hagyjon fel az értelmetlen, a gazdaságot megnyomorító szankciós politikájával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!