Új bölcsőde épül Makón

Belföld, 2024.04.23

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester a fejlesztést bemutató keddi sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt években az összes oktatási és nevelési intézmény megújult Makón, döntően uniós és kormányzati támogatásnak köszönhetően. Emellett a környező kisebb településeken is felújítottak több óvodát és iskolát.

Makón évente 200-220 gyermek születik. A munkaerőpiac élénkülésének köszönhetően pedig egyre nagyobb az igény arra, hogy az édesanyák már a gyermek hároméves kora előtt visszamenjenek dolgozni - közölte a politikus.

A városban jelenleg négy bölcsőde működik az önkormányzat, illetve a református egyház fenntartásában, 164 férőhellyel. Az új intézmény jelentős segítséget jelent a kapacitáshiány csökkentéshez - tudatta a polgármester.

Bíró István parókus elmondta, a görögkatolikusok a 18. századól vannak jelen Makón, és a kezdetektől bekapcsolódtak az oktatásba. Az 1948-as államosításig a leendő bölcsőde szomszédságában működött a felekezet iskolája.

A bölcsőde kialakítására az egyház 360 millió forintos uniós és kormányzati támogatást nyert. Két csoportszobás, 24 férőhelyes intézmény épül, a támogatás a kivitelezés mellett fedezi a teljes berendezést is - közölte a parókus.

Az új bölcsődében 6-7 dolgozó gondozza majd a gyermeket a tervek szerint szeptembertől. Bár a beiratkozást még nem hirdették meg, a szülők részéről már komoly az érdeklődés - tudatta Bíró István.

Silye Zoltán, a kivitelezést végző makói Silye és Fiai Kft. ügyvezetője közölte, a bölcsőde 2875 négyzetméteres telken épül föl. Az épület hasznos alapterülete 280 négyzetméter. Az utcafront felől alakítják ki az üzemeltetési részt, itt kap helyet az iroda, a dolgozók öltözője és zuhanyzója. A másik szárnyban lesz a két csoportszoba, melyekhez a gyermekek öltözője és vizesblokkja kapcsolódik.

Az épületre napelemek kerülnek, a meleget padlófűtés, a nyári kellemes hőmérsékletet mennyezethűtés biztosítja, a csoportszobák automata reluxákat kapnak, így az épület energiaigénye minimális lesz. A csoportszobákhoz fedett és nyitott terasz kapcsolódik, az épület mögött pedig játszóudvar készül a gyerekeknek - tudatta a szakember.
(MTI)

Címkék

Bölcsőde Makó
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!