Új bölcsőde épült Szegeden

Belföld, 2023.12.05

Uniós támogatással egymilliárd forintból 72 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épült Szegeden, a marostői városrészben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint a beruházás költségeiből 800 millió forintot fedezett uniós támogatás, azt az önkormányzat 211 millió forint önerővel egészítette ki.

A projekt célja volt, hogy kiváltsa a Töltés utcai intézmény 1986 óta bölcsődeként működő több mint százéves, korszerűtlen épületét. A beruházásnak köszönhetően a korábbinál 28-cal több gyermek ellátására alkalmas, 72 férőhelyes bölcsőde épült. A gyerekekről húsz dolgozó gondoskodik. Az új bölcsőde integrált rendszerben sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésére is szolgál.

A Bagoly utcai bölcsőde 1585 négyzetméteres főépületből és a 32 négyzetméteres melléképületből áll, ahol az udvari gyermekmosdók is helyet kapnak, illetve ott tárolják a gyerekek kerti játékait. Az épületek köré parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerültek. Mindkét épület földszintes, a főépületen pozsgás növényekkel betelepített zöldtetőt alakítottak ki, amely hatékonyan tárolja a csapadékot, miközben hozzájárul a hűtési és fűtési költségek csökkentéséhez.

A főépületben hat, egyenként több mint 50 négyzetméteres gyermekszobát, öltözőket, vizesblokkokat és raktárszobákat hoztak létre.

Hat levegő-víz hőszivattyú biztosítja a fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát. Az épületben padló- és mennyezetfűtést építettek ki, nyáron mennyezethűtés is működik. Gázbekötés nem készült, a konyhai berendezések elektromos működtetésűek. A tetőre napelemes rendszert telepítettek. A belső világítást LED-fényforrások biztosítják, illetve kiépítették az informatikai, kamera- és behatolásjelző-rendszert. Az udvaron a gyermekeknek három vizes tocsogó épült, a homokozók felett napvitorla feszül, az udvart 1500 négyzetméteren füvesítették, 25 fát és cserjét ültettek.

A telken belül húsz kerékpár elhelyezésére van lehetőség, az épület előtti közterületen 16 parkolóhelyet alakítottak ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!