TV műsor

Új CT-készüléket kapott az országos kardiológiai központ

Belföld, 2019.12.06

Új CT-készüléket kapott az Gottsegen György Országos Kardiológiai Központ (GOKI), a 400 millió forintos eszközt az Egészséges Budapest Program keretéből finanszírozták.

Új CT-készüléket kapott az országos kardiológiai központ Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki átadáson azt mondta, az új készülékkel tovább erősödött az eddig is jelentős és magas színvonalon végzett betegellátás. Az országos intézet unikális Európa-szerte, hiszen egy helyen végzik a kardiológiai gyermek- és felnőttellátás teljes spektrumát - emelte ki.

Úgy vélte, a szívbetegségek átfogó kezelését és diagnosztikáját biztosító intézetet tovább kell fejleszteni.

Az új készülék az ország 95 százalékát lefedve csaknem 13-15 ezer gyerek és ötezer felnőtt diagnosztikájában, a műtéten átesettek terápiájában és a különböző érsebészeti beavatkozások végzéséhez nyújt segítséget - ismertette.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a központban hamarosan megkezdi működését egy orvosi képarchiváló rendszer, valamint szintén a közeljövőben egy MR-készüléket is üzembe helyeznek. Ezen kívül megújult a kórház informatikai eszközparkja is az Egészséges Budapest Program jóvoltából.

Andréka Péter, a GOKI főigazgatója úgy fogalmazott, hogy ezzel a készülékkel az intézet belépett a 21. századba. Közölte, a mai modern kardiológiai ellátás komoly csapatmunka, amely nem létezhet orvosok és felkészült, a modern technológiához értő szakdolgozók nélkül. Speciálisan képzett szakemberekre van szükség, ehhez képzések kellenek, de az intézet felkészült a feladatra - hangoztatta.

Hozzátette: a gyerekeknél a vizsgálat okozta stressz oldására a CT-készülékre fényfestést vetítenek, különböző mesefigurák jelennek meg a készülék fehér felületén.

A GOKI 275 ágyon évente kilencezer fekvő- és 90 ezer járóbeteget kezel évente, az intézet gyermekszívközpontjában pedig évente ötszáz gyermekkori szívműtétet és 250 katéteres beavatkozást végeznek. Az intézet ambulanciáján egy év alatt tízezer vizsgálatot végeznek el hétezer gyereken.
(MTI)

Galériánk

Új CT-készüléket kapott az országos kardiológiai központ Új CT-készüléket kapott az országos kardiológiai központ
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!