Új gazdasági alpolgármestert választott a szegedi közgyűlés

Belföld, 2021.06.25

Kovács Tamás (Összefogás Szegedért) ügyvédet, a Párbeszéd megyei elnökét választotta gazdasági alpolgármesterré a szegedi közgyűlés pénteken.

A posztot július 1-jétől betöltő politikus megválasztását a titkos szavazáson tizenkilenc képviselő támogatta, nyolcan nemmel voksoltak.

A szegedi gazdasági alpolgármesteri feladatokat a közgyűlés 2019-es megalakulása óta Szécsényi Rózsa (MSZP) látta el, aki lemondott erről a tisztségéről, de önkormányzati képviselői mandátumát megtartja.

A közgyűlésen vita alakult ki arról, miként tárgyalja a testület a 2008 és 2012 között szabálytalanul, ingyenesen kiosztott szegedi parkolóbérletek ügyét. A Gyulai Törvényszék jogerős döntésében hat embert - köztük a korábbi főjegyzőt, egy egykori alpolgármestert és Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester kabinetfőnökét - mondott ki bűnösnek hűtlen kezelés bűntettében, és ezért őket pénzbüntetéssel sújtotta. A bíróság ítéletében megállapította, hogy a vádlottak mintegy 40 millió forint kárt okoztak a szegedi parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati cégnek.

A polgármester és Martonosi Éva jegyző a lejárt közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló előterjesztésben amellett érvelt, hogy egyaránt jogtalan és méltánytalan lenne visszakövetelni a parkolóbérletek árát az azokat megkapóktól és a juttatásról döntőktől is.

A Fidesz közgyűlési frakcióvezetője, Tápai Péter elfogadhatatlannak nevezte ezt, és arra tett indítványt, hogy a közgyűlés az ügyet a következő ülésén, önálló napirendben tárgyalja, módosító javaslatát azonban leszavazták.

Joób Márton (Összefogás Szegedért) képviselő a tanácskozás elején közölte, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatot indított cégei 2013 és 2017 közötti működésével kapcsolatban. Azt mondta, fél évig volt letartoztatásban, majd házi őrizetbe került, amelyet szeptemberig meghosszabbított a bíróság, vádat azonban eddig nem emeltek ellene. Hangsúlyozta, teljes mértékben együtt kíván működni a hatósággal. A politikus tavaly októberben lemondott család-, szociális és sportért felelős tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelőbizottsági tagságáról, képviselői mandátumát azonban megtartotta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!