Ujhelyi: a kormány igényelhetne uniós forrást a Tungsram-dolgozók támogatására

Belföld, 2022.06.22

A magyar kormány igényelhetne európai uniós forrást az elbocsátott Tungsram-dolgozók támogatására - hívta fel a figyelmet az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány tétlenül nézi, hogy 1800 embert fognak elbocsátani a Tungsram magyarországi gyáraiból, csak Újpesten újabb kétszáz ember elküldéséről érkeztek hírek a napokban.

Elmondta, az EU ilyen esetekben az elbocsátott munkavállalók támogatását szolgáló Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból (EGAA) tud támogatást nyújtani.

Hozzátette: az alapból az elbocsátott munkavállalók átképzésére, bérkiegészítésére, vagy akár önálló vállalkozásuk elindítására igényelhető forrás, ehhez azonban az érintett tagállam kormányának kell kérvényt benyújtania és mintegy tizenöt százalékos önrészt vállalnia.

Kitért arra, hogy az alapból a francia kormány az AirFrance csoportos leépítése során elküldött munkavállalóinak megsegítésére igényelt húszmillió eurót, a görög kormány pedig kétmillió eurót kért, hogy egy villamosipari gyár kirúgott több mint kétszáz dolgozójának átmeneti támogatást tudjon biztosítani.

Ujhelyi István szerint a magyar kormány "alibizik és elbábozza" az egyeztetést a Tungsrammal, valamint a szakszervezetekkel, de valós segítséget nem nyújt.

Elmondta, a kormánynak úgy látszik, fontosabb a ner körüli oligarchák megrendeléshez juttatása és a plusz adók alóli mentessége, mintsem a magyar emberek létbiztonságának és egészségének biztosítása.
(MTI)

Címkék

Ujhelyi István MSZP
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!