Ujhelyi: a kormány szuverenitási kérdést csinál az egészségügyi ellátás minőségéből is

Belföld, 2021.04.07

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő (MSZP) szerint a kormány szuverenitási kérdést csinál az európai egészségügyi unió programja kapcsán az egészségügyi ellátás minőségéből is.

Ujhelyi István, aki az Európai Parlament (EP) közegészségügyi bizottságának tagja, az Egészség Világnapja alkalmából tartott szerdai online sajtótájékoztatóján közölte, levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkárához érdeklődve arról, hogy a kormány miként csatlakozik az uniós programhoz.

A politikus elmondta, megdöbbent Horváth Ildikó válaszán, ugyanis az államtitkár "annyit jelzett": a kormány nem kíván az eredeti, az uniós alapszerződésben lefektetett egészségüggyel kapcsolatos hatáskörökön módosítani, és azokon túl bármilyen programban is részt venni az európai közös egészségügyi politika alakítása területén.

Ismét egy szuverenitási kérdést csinálnak abból, hogy egy európai minőségi követelményrendszernek feleljen meg a magyar kormányzat - tette hozzá Ujhelyi István. "Én értem, hogy őket zavarja, ha mások is belelátnak a lapjaikba", a kormány nem akarja, hogy a kórházi fertőzések és más mutatók kapcsán európai összehasonlításban megmutatkozzék a magyar egészségügy gyengesége - fogalmazott.

Nekünk állampolgároknak és az egészségügyben dolgozóknak az az érdekünk, hogy az európai egészségügyi unió programjában Magyarország is részt vegyen - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!