Ujhelyi István az önkormányzatok figyelmébe ajánlotta az Esély-kupont

Belföld, 2022.08.13

Az önkormányzatok figyelmébe ajánlotta az Esély-kupon helyi szintű bevezetését Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szombati online sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Az ellenzéki politikus azt mondta, a kormány "lesöpörte az asztalról" a kupon bevezetéséről szóló javaslatát. Talán ennek ellenére lesz néhány település, ahol elgondolkodnak a kupon bevezetéséről, hogy helyi szinten néhány száz vagy néhány ezer családnak kicsit könnyebbé tegyék azt a küzdelmet, amelyet az elszálló infláció, az árak és a rezsiköltségek növekedése miatt el kell viselniük - tette hozzá.

Ujhelyi István felidézte, hogy három hónappal ezelőtt tett javaslatot az Esély-kupon bevezetésére, ez havi 20 ezer forintot jelentene egy elektronikus kártyára feltöltve. Az összeget az emberek kizárólag élelmiszerek és a napi megélhetéshez szükséges termékek, például gyógyszer vásárlására fordíthatnák.

Kiemelte: javaslatát a kormány nem fogadta el, pedig ma már látható, hogy egyre nehezebb a családok megélhetése. A "vágtázó infláció" mellett "egy őrülten elszálló" rezsiköltségekkel sújtott őszre felkészülve, adóemelésekkel, megszorításokkal a legkiszolgáltatottabb családok terhei kezelhetetlenné nőnek - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az állam feladata lenne, hogy segítse a magyar családokat, de ha nem teszi meg, akkor érdemes körbenézni az önkormányzatoknál - fűzte hozzá.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista önkormányzati képviselője elmondta, a júliusi képviselő-testületi ülésen javasolta, hogy - a gazdaság helyzetétől függően - városuk a közfoglalkoztatottak és a 70 éven felüliek számára vezesse be az Esély-kupont, felvetését azonban a fideszes többségű képviselő-testület nem támogatta. Megjegyezte: Székesfehérvár kormánypárti polgármestere hasonló kezdeményezést készít elő, ami azt mutatja, hogy a probléma nem pártfüggő.
(MTI)

Címkék

Esély-kupon Ujhelyi István
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!