TV műsor

Ujhelyi: Magyarország lekéshet az EU munkahelyvédelmi támogatásáról

Belföld, 2021.03.06

Továbbra sem tudni, hogy a magyar kormány pályázott-e az Európai Unió munkahelyvédelmi programjából még lehívható támogatásra - mondta Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő szombati online sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a SURE program pályázati határideje hamarosan lejár, így kormányzati lépés hiányában Magyarország eleshet ettől a forrástól. Hozzátette: többször is felhívta már a kormány figyelmét a lehetőségre.

Úgy fogalmazott: az emberek pénzt, megélhetést, túlélést akarnak, a vállalkozások segítséget, Magyarország pedig tisztességes és átlátható kormányzást, "mert amit eddig mutattak az egyenlő a nullával".

A kedvezményes 100 milliárd eurós hitelkeretből finanszírozott részmunkaidős vagy csökkentett munkaidős foglalkoztatásra, illetve önfoglalkoztatóknak nyújtott bértámogatásra szóló SURE program mintegy 9,4 milliárd eurós maradványösszegére a korábban már nyertes tagállamok is pályázhatnak. Magyarország az első körben 504 millió eurót hívott le - mondta. Ujhelyi István szerint a második körben Magyarország legalább egymilliárd euróhoz - mintegy 360 milliárd forinthoz - juthatna hozzá.

Ujhelyi István arról is beszélt: ha kényszerűen zárni kell, akkor teljes kompenzációt kell adni az érintetteknek. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormányrendeletben bejelentett szektorális támogatásokat is uniós pénzből - akár a SURE-programból - kívánja utófinanszírozni a kormány, azonban számára érthetetlen módon továbbra sem hozzák nyilvánosságra a részleteket.

Az ellenzéki politikus felszólította a kormányt, hogy tegyék világossá: pályáznak-e az uniós munkahely-védelmi program még rendelkezésre álló részére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!