TV műsor

Ujhelyi: párbeszéd-sorozatot indít az MSZP az EU-jövőjéről

Belföld, 2021.06.20

Párbeszéd-sorozatot indít az MSZP a közösségi oldalain az Európai Unió jövőjéről - jelentette be az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője vasárnap online sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Ujhelyi István közölte: Strasbourgban kezdetét vette az EU jövőjéről szóló, mintegy egy évig tartó tanácskozás-sorozat, amelynek célja egy "átalakított és minden európai polgár érdekét szolgáló új Európai Unió megalkotása". Hozzátette: míg a Fidesz kifelé viszi Magyarországot az európai közösségből, álláspontja szerint az ország biztonsága, jövője csakis az EU-ban képzelhető el, azonban a közösség működését meg kell reformálni, annak mikéntjéről pedig meg kell kérdezni az embereket.

A szocialista politikus bejelentette: pártja párbeszéd-sorozatot indít civilek, érdekképviseletek és szakszervezetek, illetve a polgárok bevonásával, amelynek keretében minden hónapban egy adott szakterület átfogó vitáját rendezik majd meg.

Ujhelyi István ezt azzal indokolta, hogy a kormány szerinte nem folytat érdemi konzultációt a magyar emberekkel ebben a kérdésben. Úgy látja, a jelenlegi Fidesz-kormány európai politikája csak az "uralkodó kleptokrácia" "kicsinyes hatalmi érdekeit" szolgálja.

Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese, az Európai Unió régiók bizottságának szocialista tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a most elindult európai programsorozat célja, hogy minél több embert vonjon be az unió átalakításába.

A többi között úgy fogalmazott: azt remélik, hogy "ezen viták és beszélgetések alapján fogják tudni kijelölni azt, hogy hol kell a jövőben több és hol kevesebb Európa". Mint hangsúlyozta, olyan EU-t szeretnének, amely - szavai szerint - "jobban megfelel annak, ami ma vagyunk és amit ma látunk a világban".

Tüttő Kata beszámolt arról is, hogy a strasbourgi konferencia-sorozat nyitóeseményén részt vett szombaton, és első magyarként szólt hozzá a plenáris vitához.
(MTI)

Címkék

Ujhelyi István
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!