Újranyit az általános iskola Újszentivánon

Belföld, 2024.03.13

Kilenc év szünet után szeptemberben újranyit az általános iskola a Csongrád-Csanád vármegyei Újszentivánon, az oktatás újraindulásának emléket állító táblát szerdán avatták föl.

Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, egy új iskola egyszerre felelősség és lehetőség egy közösségnek. Felelősség a jövő generációjának nevelése szempontjából és lehetőség arra, hogy a gyerekeknek jobb életük legyen, mint szüleiknek - mondta.

A kormány célja, hogy minden településen legyen legalább alsó tagozat, ott pedig ahol megfelelő a gyermeklétszám, nyíljon felső tagozat is, az országban pedig mindenütt minőségi oktatást kapjanak a diákok - mondta a politikus.

Az iskola kiemelkedő szerepet játszik egy közösség életében. Az újszentiváni iskola újraindulása is egy új korszak kezdetét jelenti. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartókénti részvétele pedig garancia arra, hogy az oktatás kipróbált, szilárd alapokon nyugszik majd - közölte a helyettes államtitkár.

Molnár Karolina kifejtette, évtizedek óta nem voltak olyan volumenű iskolafejlesztések mint az utóbbi időszakban. Az elmúlt öt évben csaknem 5 ezer helyszínen újult meg bölcsőde, óvoda és iskola. Idén pedig több mint ezermilliárd forinttal többet költ az ország oktatásra, mint 2010-ben.

Komoly lépések történtek a lemorzsolódó diákok fölzárkóztatása érdekében, közben a magyar tanulók egyre jobb eredményeket érnek el a nemzetközi diákolimpiákon. Ingyenesek lettek a tankönyvek, a Kréta digitális rendszeren keresztül követhetők a gyermekek tanulmányai, digitális táblákon, laptopon, táblagépen tanulhatnak a gyerekek, bővítik az iskolák wifi-hálózatát. Megháromszorozták a gyermekétkeztetésre fordított forrásokat, megtízszerezték az iskolatej és iskolagyümölcs programokat, csaknem duplájára nőtt az iskolapszichológusok és a gyógypedagógusok száma - sorolta a politikus.

A kormány elkötelezett a tanárok béremelése mellett is: 32,2 százalékkal nőtt a tanárok és az óvópedagógusok bére, jövőre további 20 százalékos emelés várható, ezzel az átlagbér meg fogja haladni a bruttó 800 ezer forintot - tudatta a helyettes államtitkár.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök azt mondta, az egyházmegye - amely több mint hatvan községben és városban tart fent iskolát - örömmel partner abban, hogy minden településen óvoda és legalább alsó tagozat működjön.

A keresztény szülőknek felelőssége és kötelessége, hogy gyermekeiket keresztény értékrendben neveljék, ebben sajátos módon tud segíteni a katolikus iskola - hangsúlyozta az egyházi vezető.

Bodó Imre (független) polgármester elmondta, a mintegy 2100 lakosú községben háromszáz általános iskolás korú gyermek él, akik jelenleg jellemzően Szegeden tanulnak. Az önkormányzat célja volt, hogy az egyházmegyével együttműködve megteremtse a lehetőséget a családok számára, hogy gyermekeik helyben tanuljanak.

Amennyiben a pályázati lehetőségek lehetővé teszik, az épületet bővítenék, hogy néhány év múlva majd a felső tagozatos diákok is a községben járhassanak iskolába - közölte a politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!