Újranyit az idén ötvenéves JATE klub Szegeden (+videó)

Belföld, 2023.09.04

Több éves szünet után a hallgatói élet közösségi és kulturális színtereként újranyit az idén ötvenéves JATE klub a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében.

JATE Klub
Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a helyszínen rendezett hétfői sajtóbejáráson elmondta, az egykori József Attila Tudományegyetem (JATE) hallgatói és oktatói társadalmi munkában alakították ki a felsőoktatási intézmény központi, Dugonics téri épületének pincéjében a JATE Klubot, amely 1973 tavaszán nyitotta meg kapuit.

A klub megnyitásától kezdve a hallgatói élet központja volt, ahol nemcsak koncerteket rendeztek, hanem képzőművészeti kiállításokat, színpadi produkciókat is bemutattak. Rendszeresen felléptek itt az egyetemi hallgatók öntevékeny csoportjai, és számos művész pályája indult a klubból, és olyanok is a közönség elé állhattak itt, akiknek nagyobb helyeken - a kor kultúrpolitikája miatt - nem volt erre lehetőségük - idézte fel a professzor.A kuratóriumi elnök úgy fogalmazott, a klub nem egy egyszerű szórakozóhely lesz, hanem értékes programokat kínál az egyetemi polgároknak. Az SZTE mérete miatt fontos, hogy legyenek olyan közösségi terek, ahol a különböző karok hallgatói találkozhatnak egymással. Hozzátette: bízik benne olyan rendezvények lesznek, amelyre azok a hallgatók kíváncsiak, akik nem csupán diplomásnak készülnek, hanem értelmiséginek.

Koncz Erika klubmenedzser elmondta, a JATE Klub napközben a közösségi és kulturális élet helyszíne lesz, esténként szórakozóhelyként üzemel. A klub csütörtökön lesz először látogatható. 

A JATE Klub üzemeltetésére az egyetem pályázatot írt ki, amelyet a Belváros Market Kft. nyert meg. A cég újította fel a helyiségeket, a falakra pop art stílusú képek kerültek, amelyek olyan neves zenészeket ábrázolnak, mint például Jimi Hendrix vagy a Queen egykori frontembere Freddie Mercury. A vendéglátóhely délelőtt kávézóként, szerda estétől pedig szórakozóhelyként üzemel, de mint kiemelték, szeretnék ha közösségi találkozó pontként is gondolnának rá az egyetemi polgárok, ahol a kulturális események is gyakoriak lesznek. Az itallap árfekvése egyébként rendkívül kedvezőnek mondható, mondhatni diákbarát. A design egyébként az egykoron felújított JATE Klub hangulatát idézi. 

Mint Fendler Judit a sajtótájékoztatón elmondta, arra is lát némi esélyt, hogy a szintén évek óta bezárt SZOTE Klub is egyszer újra nyisson. 
(MTI)

Címkék

JATE Klub
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!