Ukrajnai háború - Gulyás: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség (2. rész)

Belföld, 2022.11.16

    Csupán technikai jellegű változtatásokat tartalmaz a külföldi fegyveres erők magyarországi támogatásáról szóló úgynevezett befogadó nemzeti támogatási rendelet keddi módosítása, amely semmilyen összefüggésben nem áll a kedden Lengyelországban történtekkel - ismertette a miniszter.

Beszámolt arról is, hogy a lengyelországi események miatt felmerült a honvédelmi miniszter itthon maradása, ám miután már kedd éjszaka látható volt, hogy nem várható a helyzet eszkalálódása, a tárcavezető engedélyt kapott arra, hogy az államfő delegációjának tagjaként Izraelbe utazzon.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy nyilatkozott: a kormányülésen nem merült fel külön a haderőfejlesztés fokozása, mert ez tíz éve cél, február vége, az ukrajnai háború kitörése óta még hangsúlyosabb téma, így "további gyorsításról már nem kellett döntenünk".

Megjegyezte, felelőtlenség aktuálpolitikai célokra felhasználni a lengyelországi rakétabecsapódás ügyét, "egy olyan törékeny, nehéz, veszélyes világpolitikai helyzetben, mint amit az orosz-ukrán háború kiváltott, a tényeknek szabad hinni és ha valami nem egyértelmű, akkor ott vizsgálatokat kell követelni", s az eredmények ismeretében kell levonni a politikai konzekvenciákat.

Ha nem ez történik, akkor rendkívül hamar rendkívül veszélyes helyzetbe sodródhatunk - fogalmazott a miniszter, aki örömtelinek nevezte, hogy "a szövetségeseink jó része kifejezetten józan volt". Hozzátette ugyanakkor, az ukrán elnök nem felelősségteljesen nyilvánult meg, amikor megvádolta az oroszokat azzal, amit a jelek szerint országának hadereje követett el. Szavai szerint ha Ukrajnából lőtték ki a Lengyelországban becsapódott rakétát, akkor az ukránoknak kell választ adniuk a helyzettel kapcsolatban felmerült kérdésekre.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról szólva kijelentette, nem mi döntünk a két állam belépéséről utolsónak, "Törökország előtt fogjuk ratifikálni a svéd és a finn NATO-csatlakozási okmányt".

Amikor a Barátság kőolajvezeték akadozásáról kérdezték, Gulyás Gergely elmondta: a technikai feltételek nagyrészben, a jogi feltételek pedig teljes egészében adottak ahhoz, hogy szükség esetén más módon oldjuk meg az ország ellátását.

Arra emlékeztetett: Szlovákia, Csehország és Magyarország mentességet kapott az orosz olaj behozatalának szankciója alól; ennek része, hogy ha nem biztosítható a csővezetékes út, tengeri úton is lehet szállítani.

Közlése szerint a technikai nehézséget a Horvátországon át húzódó vezeték szűk keresztmetszete jelenti. A kormány célja az Adria gázvezeték kapacitásának mihamarabbi bővítése és bízik abban, hogy a horvát kormány is támogatja ezt, de "nem lenne baj, ha még támogatóbban viszonyulna hozzá"- fogalmazott a miniszter.

Hangsúlyozta, jelentősek a hazai tartalékok, így "nagyon-nagyon hosszú távon képesek lennénk az ország energiaellátását ezen a területen biztosítani".

Semmi ok nincs arra, hogy az ország ne kapja meg az uniós források száz százalékát - válaszolta a miniszter egy másik kérdésre, megjegyezve: hogy a bizottságban milyen politikai viszonyok vannak, és azok hogyan károsíthatják Magyarországot, arról nem tud állást foglalni.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány mindent megtett és megtesz azért, hogy létrejöjjenek a szükséges megállapodások az Európai Unióval. Jó esély van arra, hogy erre heteken belül sor kerül - tette hozzá, ugyanakkor úgy fogalmazott: minden megállapodás akkor biztos, ha megszáradt a tinta a papíron.

Azt mondta, hogy két tévedést lehet elkövetni az EU-s pénzekkel kapcsolatban. Az egyik, hogy valaki adománynak tekinti ezeket a forrásokat, pedig ez nem igaz, mert a szóban forgó összegek járnak Magyarországnak. A másik hiba, ha valaki túlbecsüli az uniós források jelentőségét, messze nem igaz ugyanis, hogy minden fejlesztés alapját az EU-s pénzek képeznék - nyomatékosította Gulyás Gergely.

Amikor az egészségügy reformjáról kérdezték, Gulyás Gergely kiemelte: az ügyeleti ellátás jelentősége óriási. Megjegyezte, az új rendszer az államnak drágább, de gyorsabb, biztonságosabb, folyamatosan magas színvonalat ad, ismeretei szerint a Magyar Orvosi Kamara sokáig támogatta is a bevezetését.

A bérrendszer kapcsán megemlítette: a fizetéssel nem akarnak és nem is tudnak spórolni, de lehetőség van arra, hogy aki jobban teljesít, többet keressen. A fővárosra a jelenleg beterjesztett javaslat szerint az új ügyeleti rend nem terjed ki - jelezte egy másik kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Emlékeztetett arra: Budapesten kisebbek a távolságok és ott a legjobb minőségű az ellátás.

(folyt.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!