Ukrajnai háború - Gulyás Gergely: Magyarország ki akar maradni a háborúból, nem kíván részt venni a NATO missziójában (4. rész)

Belföld, 2024.05.09

    Ahogy szabad forrás rendelkezésre áll, úgy a kormány legfontosabb célkitűzései között első helyen van a gyermekesek adókezdeményének mértékének növelése - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva.

Elismerte: bár az előző ciklusban a kétgyermekesek adókedvezményének mértéke száz százalékkal nőtt, de összességében az szja-kedvezmények ma lényegesen kisebb segítséget jelentenek a családoknak, mint bevezetésükkor. Ezért a kormány foglalkozik ezzel, szeretné is növelni az adókedvezmények mértékét, de egyelőre ilyen döntés nincs - jelezte, hozzátéve, hogy egyszerre akarnak hiányt csökkenteni és a családoknak minél több forrást biztosítani.

Az államháztartási hiány múlt havi csökkenését a miniszter azzal magyarázta, hogy a bevételek 10 százalékot megközelítő mértékben nőttek. A kormány célja, hogy jövőre 3,7, 2026-ban 2,9 százalék legyen a hiány mértéke.

Közlése szerint 2023-mal összehasonlítva a kiskereskedelmi forgalom nagy mértékben nőtt. A márciusi növekedés 4,2 százalék volt, csak az élelmiszer-forgalom 5,7 százalékkal emelkedett.

Reagált arra is, hogy visszaesett az ipari termelés; azt mondta, ennek az oka "a német gazdaság gyengélkedése", de mindez csak mérsékelni tudta a vártnál pozitívabb gazdasági növekedést, reményei szerint a jövőben jobb ipari számok érkeznek.

Az üzemanyagok áráról szólva azt mondta: a pénteki árcsökkenéssel sikerül a környező országok átlagára alá menni, és abban bíznak, a kereskedők betartják ásványolaj szövetséggel között megállapodást, ha nem, a kormánynak vannak eszközei.

A kabinet nem tárgyalt olyan javaslatról, hogy ezer forint legyen az egynapos autópálya-matrica - közölte.

A kormány tárgyalni fog a várólisták csökkentéséről - válaszolta a miniszter a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által közzétett adatokra reagálva, mely szerint 47 ezren várnak tervezetten műtétre, miközben tavaly 40 ezren voltak.

Hozzátette, 13 beavatkozás közül háromra kell 60 napnál többet várni: szürkehályog-, csípő- és térdprotézis-, valamint egy gerincstabilizáló műtétre. A cél az, hogy senkinek ne kelljen műtétekre várnia. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a listán többen vannak, de ez nem jelenti azt, hogy többet kell várni, az átlagos idő 90-100 napról 45-re csökkent.

A csípőprotézis esetében 270-ről 124 napra csökkent a várakozási idő, a térdprotézis-műtéteknél van a leghosszabb idő, 239 nap. Vitályos Eszter ehhez hozzátette, a "legrosszabb időben" 43 ezer betegnek kellett 60 napnál többet műtétekre várnia, most 26 ezren vannak ilyenek.

A miniszter a kórházak adósságával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány döntése értelmében 63,4 milliárd forintot fordítanak az adósságok rendezésére, de "nagy valószínűséggel idén még egy alkalommal kell hasonló ügyben dönteni". A lejárt, különösen a nem vitatott 60 napon túli lejárt tartozásokat ki tudják fizetni ebből a forrásból - tette hozzá.

A kormány a következő ülésein tárgyalja a felsőoktatási intézmények bér- és támogatási helyzetét - válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy adnak-e kiegészítő támogatást a nehéz költségvetési helyzetben lévő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek.

Hozzátette: Magyarország az elmúlt két-három évben a felsőoktatásra fordított forrásait az EU-ban a legnagyobb mértékben növelte.

Arra a felvetésre, hogy a rektor szerint az állami egyetemek nem kapnak ezekből a forrásokból, és ezzel egyre inkább a fenntartóváltás felé nyomják őket, azt válaszolta: az állami egyetemeknél is volt béremelés az elmúlt években, de ennek mértéke valóban elmaradt a modellváltó intézményekétől. Ez a lehetőség mindenkinek nyitva áll - tette hozzá.

A gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyének felfüggesztéséről hozott bírósági ítélet kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, ha ilyen döntés született, azt végre kell hajtani.

Hozzátette, a magyar hatóságok fel vannak készülve az akkumulátorgyárak működésére, nagy jártasságra tettek szert és amikor a velük kapcsolatos ügyeket kell elbírálni, a lehető legszigorúbb környezetvédelmi sztenderdnek kell megfelelni.

A miniszter a Ferihegyre menő magasvasútról megjegyezte, ha van lemaradás a környező országok fővárosaihoz képest, az az, hogy nem lehet a növekvő forgalmú reptérről kötött pályán, vonattal bejutni a városba, ezt meg kell oldani. Meg kell vizsgálni a lehetőségeket, a lehető legjobbat kell elfogadni, minden olyan spekuláció, ami megjelent ezzel kapcsolatban, idő előtti.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!