Ukrajnai háború - Gulyás Gergely: Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni a háborúba (3. rész)

Belföld, 2023.03.23

    A kormány fenntart minden inflációcsökkentő intézkedést, amíg az nem csökken érezhetően - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: lassú, de kedvező tendencia vette kezdetét, ami az év közepére gyorsulhat, az év végére pedig egy számjegyű infláció lehet. Jelezte: minden árstopról két héttel a határidő lejárta előtt dönt a kormány.

A pénzügyi stabilitást szolgálja a kamatsapka fenntartása az intézményi befektetésekre és a 20 millió forint feletti lakossági megtakarításokra. Az intézkedés fenntartása jelen helyzetben még indokolt - tette hozzá.

A Budapest Airport magyar kézbe kerüléséről közölte: a könyvvizsgálat és a cég átvilágítása miatt erre az adásvétel megkötését követően legalább 4-5 hónap szükséges. A Vodafone-részvények Yettel-részvényekre cserélését a miniszter racionális piaci döntésnek nevezte.

Magyarország megfelelő interkonnektorok kiépítésével megteremtette a lehetőségét annak, hogy ne csak Oroszországból vásárolhasson gázt, a probléma az, hogy nincs elegendő gáz az európai piacon - válaszolta arra a kérdésre, miért nem csökkent az ország kitettsége az orosz energiának. Hozzátette: Romániában egy amerikai cég akart kitermelni, de nem stratégiai biztonsági döntést hozott, hanem üzletit, amikor arra jutott: az nem éri meg.

A nemzetközi beruházási bankra vonatkozó felvetésre, arról, hogy megtartja-e Magyarország a részesedését, elmondta: semmilyen változást nem lát, továbbra is az a helyzet, hogy Szerbia belépésétől függ, milyen jövő áll a bank előtt.

A baloldal kampányfinanszírozási ügyéről azt mondta: azt az Állami Számvevőszék feltárta, megállapításaira azonban először a pártokat kell reagáltatnia. Adatait akkor hozza nyilvánosságra, ha ez megtörtént.

Elmondta: cél, hogy a párttörvény azon szabályát, hogy külföldről ne lehessen forrást elfogadni, minden jelölő szervezetnél elfogadják. Megjegyezte: mintegy két hónap áll rendelkezésre választással kapcsolatos törvény módosítására, hiszen az a választást megelőző egy évben már nem szerencsés.

Arról, hogy a Dobrev Klára (DK) vezette árnyékkormány a brit árnyékkormány tagjaival találkozott, azt mondta: bár az árnyékkormány tagjainak találkozói nincsenek az európai diplomácia kiemelt események között, de a brit árnyékkormány vezetőjének jó esélye van arra, hogy néhány év múlva miniszterelnök legyen. Ahhoz képest, amilyen külkapcsolatai a magyar ellenzéknek vannak, nem csodálja, ha ezt egy komoly találkozóként igyekeznek feltüntetni - jegyezte meg.

Gulyás Gergely azt mondta, neki azzal van baja, hogy Dobrev Klára EP-képviselőként mindent megtesz azért, hogy Magyarország a neki járó uniós forrásokhoz ne jusson hozzá. A miniszter felháborítónak tartja, hogy valaki ezért dolgozik, miközben hatmillió forintos fizetést vesz fel havonta.

Arról, hogy egyre több baloldali politikus igazolt át a Demokratikus Koalícióba, úgy fogalmazott: az ellenzék legerősebb pártja a DK, és az ellenzék vezetője "majdnem napra pontosan 14 évvel bukása és dicstelen kormányzása után is Gyurcsány Ferenc", "ő osztja ma a pozíciókat, lapokat, feladatokat".

Az 1990 utáni magyar politikatörténetben a legdurvább, az emberi méltóságot leginkább semmibe vevő, a legalantasabb eszközöket is igénybe vevő ellenzék a jelenlegi - fogalmazott.

Senkit semmivel nem fenyegetnek - reagált a "renitens" háziorvosok megbüntetését firtató kérdésre. A jogszabály szerint egy hónapban kétszer lehet ügyeletre kötelezni a háziorvosokat, és az órák száma is pontosan meghatározott, nem éjszakai ügyeletről van szó.

A Magyar Orvosi Kamarához való csatlakozás lehetősége a törvénymódosítás után is megvan, a változás csak az, hogy nem kötelező - mutatott rá. Az ügyeleti ellátásról kijelentette: az mindenhol folyamatos és jó színvonalon működik. Annyi orvosnak kell aláírni a szerződéseket, amennyi az ügyeleti rendszer biztonságos, színvonalas és gyors működtetéshez elegendő - mondta. Gulyás Gergely fenntartja, hogy a kamara veszélyeztette a betegek megfelelő ellátáshoz való alapjogát kiegészítve azzal, hogy a MOK egy olyan reform kapcsán tette ezt, amelyet írásban támogatott.

A miniszter az Egyesült Államokban íródott országjelentést úgy kommentálta: azok az erők, amelyek nem sajnáltak 4 milliárd forintot arra, hogy a jelenlegi kormánypártok ne maradjanak hatamon, most csalódottságukban írtak egy jelentést. Hozzátette: a jelentésnek semmilyen jelentősége, jogi relevanciája nincs, az állítások tényszerűen valótlanok. Szerinte azt tévesen nevezik emberi joginak, valójában egy frusztrációtól vezérelt rágalomhadjárat.

Arra a kérdésre, hogy a kormány megvizsgálja-e, a Tik-tok esetleges nemzetbiztonsági kockázatát, azt mondta: ha a nemzetbiztonsági szervek ilyet jeleznek, a kormány megvizsgálja a kérdést, de a Tik-tok kapcsán ilyet nem jeleztek.

Arról, hogy a miniszterelnök ukrajnai látogatása mikorra várható, azt mondta, akkor fog erre sor kerülni, ha a találkozónak értelme van és a két ország közötti vitás kérdésekben érdemi eredményeket tudnak elérni. Ezek alapvetően a kárpátaljai magyarok helyzetét érintő kérdések - jelezte.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy az UEFA fegyelmi szervezete szerint a történelmi Magyarország szimbólum önmagában nem számít diszkriminatívnak a mérkőzéseken. Ha egy szurkolótól kapna egy sálat Nagy-Magyarország jelképpel, "semmiképp nem tépné le" magáról - mondta arra a felvetésre, hogy kimenne-e egy magyar-román focimeccse egy ilyen sálban.

Az orosz, illetve fehérorosz sportolók párizsi olimpián való részvételéről azt mondta: az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház közleményével ért egyet, amely támogatja az olimpiai bizottságot abban, hogy e két ország sportolói akkor vehessenek részt a versenyeken, ha nem nemzeti színekben indulnak és nem támogatják a háborút.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!