Ungár: az LMP három intézkedéssel javítana a gyógypedagógusok helyzetén

Belföld, 2020.05.10

"Megalázóan alacsony" bérért dolgoznak a gyógypedagógusok ma Magyarországon, ezért az LMP három intézkedéssel javítana helyzetükön - mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Ungár Péter szerint a gyógypedagógiában Magyarország nagy történelmi hagyománnyal rendelkezik, a szakterületen Európában és világviszonylatban is vezető ország lehetne, de ehhez költségvetési forrásokra, anyagi befektetésre van szükség. Az LMP arra kéri a kormányt, hogy foglalkozzon a gyógypedagógusokkal - tette hozzá.

Problémának nevezte, hogy Magyarországon a gyógypedagógiai pótlék 6 és 12 ezer forint között van, ami annyira alacsony összeg, hogy sokan hagyják el az állami szektort. Több olyan megye és település van, ahol nincs kellő számú gyógypedagógus az országban - tette hozzá. Ezért az LMP duplájára növelné ezt a pótlékot.

Emellett a gyógypedagógusok, főleg a kezdő tanárok alapbérét - a pedagógus-bértáblával együtt - megemelnék, így ösztökélve a frissen végzett gyógypedagógusokat, hogy maradjanak az állami szektorban - mondta.

Ungár Péter arról is beszélt, hogy a gyógypedagógusok sokszor alacsony bérükből nem tudják kifizetni a fejlődésükhöz szükséges képzéseket. Ezért az LMP azt is javasolja, hogy az állam fizessen ki olyan továbbképzéseket, melyekkel a gyógypedagógusok fejleszteni tudják magukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!