Vadai: a DK akkor sem változtat politikáján, ha elveszíti a parlamenti bizottsági helyeit

Belföld, 2019.07.12

A Demokratikus Koalíció akkor sem változtat eddigi politikáján, ha elveszik képviselőiktől a parlamenti bizottsági helyeiket - közölte Vadai Ágnes pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Hende Csaba, a kormánypárt politikusa azzal fenyegette meg a DK-t, hogy elveszítheti magyar parlamenti bizottsági helyeit, mert a párt megakadályozta, hogy három fideszes jelöltet beválasszanak az Európai Parlament szakbizottságaiba.

A DK alelnöke kijelentette: büszkék arra, hogy elérték, hogy az EP baloldali frakciója ne szavazza meg a fideszes jelölteket. Ezzel azt akadályozták meg, hogy a "Magyarországon uralkodó Európa-ellenes bűnszervezet" fontos európai pozíciókhoz jusson - mondta.

A frakcióvezető-helyettes leszögezte, nem érdeklik őket az "Orbán-rendszer maffiastílusú fenyegetései", nem hunyászkodnak meg; nem fogják segíteni "Európa és az európai Magyarország ellenségeit" akkor sem, ha elveszik tőlük a parlamenti bizottsági pozícióikat, és akkor sem, "ha lófejjel az ágyunkban ébredünk".

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelében korábban bejelentette, a DK képviselőinek kezdeményezésére az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója nem szavazza meg a Fidesz jelöltjeit az EP szakbizottsági tisztségeire. Válaszul Kocsis Máté csütörtöki, Molnár Csabának címzett levelében azt írta: "nem őriz a politikai emlékezet az elmúlt évtizedekből példát" arra - sem a magyar, sem az európai parlament történetében -, hogy a megszerzett mandátumok arányában betölthető parlamenti tisztségek elosztásánál a képviselőcsoportok egymás ellen szavaztak volna. A DK "veszélyes vizekre evezett", mert ha elfogadottá válik, hogy politikai nézetkülönbségek miatt a frakciók nem támogatják egymás jelöltjeit a mandátumok arányában megszerzett tisztségekre, "a magyar Országgyűlésben is döntési helyzetbe kerülhetünk" - írta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!