Választás 2022 - LMP: a felsőoktatást a Fidesztől kell megvédeni!

Választás 2022, 2022.01.17

Nem a Fidesz védi meg a felsőoktatást, hanem a Fidesztől kell megvédeni azt - mondta hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője.

Keresztes László Lóránt a Völner-ügy sajtóban kiszivárgott nyomozati anyagaival kapcsolatban kijelentette: a kormánypárt célja az egyetemek kiszervezésével nem a felsőoktatás fejlesztése volt, hanem a fejlesztési források lenyúlása, valamint olyan üzelmek végrehajtása, mint amelyek során Völner Pál egykori igazságügyi államtitkár hatalmával visszaélve intézte el, hogy a rokona csalással kaphasson diplomát.

Felidézte azt a sajtóhírt is, miszerint a végrehajtói kamara elnökének közbenjárásával Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek a kabinetfőnöke is csalással teljesíthette vizsgáját a jogi egyetemen.

Keresztes László Lóránt szerint Palkovics László, az innovációs és technológiai tárca minisztere is politikai nyomásgyakorlást fejtett ki egy szombati eseményen, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet is "a kiszervezés útjára" terelje.

Úgy ítélte meg: a Fidesz nem tiszteli az egyetemi tradíciót, az autonómiát, a hagyományokat. Szerinte ezért ahogy Varga Judit igazságügyi miniszternek, úgy Palkovics Lászlónak is le kell mondania.

Hangsúlyozta azt is: az április 3. után, a jelenlegi ellenzékből alakuló új kormány helyreállítja az egyetemi autonómiát.

A többi ellenzéki párt közleményben reagált a Völner-ügy újabb fejleményére.

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: míg mások évekig tartó éjjel-nappal tanulással, diákmunkával, diákhitelt felvéve végzettséget szereznek, addig a nemzeti együttműködés rendszere kegyeltjeinek, a végrehajtó haveroknak, Rogán emberének mindent elintéznek. Szóvá tették, hogy Varga Judit hallgat az ügyben.

Az MSZP úgy reagált, a Fidesz nem jogállamot, hanem "előjogállamot" épített fel az elmúlt 12 évben. Azt kérdezik, hogy indít-e vizsgálatot az ügyben Bódis József felsőoktatási államtitkár, aki egyben a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is. Az MSZP szerint Rogán Antalnak is meg kell szólalnia: tudott-e kabinetfőnöke ügyeiről.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, oktatási szakpolitikusa is Rogán Antaltól vár választ arra a kérdésre, valójában őt üdvözölhetik-e a Völner Pál által korábban csak gazdaként említett befolyásos kormánytag személyében. A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a kormány már az egyetemi munka függetlenségét is képes veszélybe sodorni, ha a saját káderek tisztességtelen előnyhöz juttatásáról van szó - közölte.

A Párbeszéd azt hangsúlyozta, a Völner-ügy szereplői nem magányos elkövetőként sefteltek a minisztériumokat, egyetemeteket és más intézményeket átszövő, ártatlan embereket megnyomorító korrupciós cselekményekben, hanem az Orbán-rezsim részeként, a kiváltságosok tudtával és támogatásával. "Mint valami maffia, Orbánék úgy hálózták be a hazai intézményrendszereket" - fogalmaztak.

Fekete-Győr András, a Momentum alapítója és listavezetője a Facebookon azt írta: ez az ügy is megmutatja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz csak egy szűk fideszes elitet képvisel. Súlyos problémaként beszélt arról, hogy olyanok végzik a bírósági ítéletek végrehajtását, akik sorozatos csalással, tanulás nélkül szereztek jogi diplomát.

Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási és hitelügyi szakpolitikusa közleményben tudatta, hogy feljelentést tettek hivatali visszaélés miatt a gyanús végrehajtói diplomák ügyében. Vérlázítónak nevezte, hogy "a nemzet sanyargatásából élő végrehajtók" a gyanú szerint nem riadnak vissza az egyetemi diploma tudás nélküli megszerzésétől sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!