Választás 2018 - Az NVB módosította az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatást

Belföld, 2018.02.06

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén elfogadta az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatásának módosítását, hogy kezeljék azt a helyzetet, amikor a választópolgár lakcíme nem költözés miatt, hanem egyéb okból - például a közterület jellegének változása, újraszámozás vagy névváltoztatás miatt - változik meg.

Az NVB-hez a Nemzeti Választási Iroda fordult iránymutatásért, miután a helyi választási szervek jelezték, hogy a költözéssel nem járó lakcímváltozások miatt több olyan választópolgár is lehet, akinek saját akaratán kívül változott meg a lakcíme, ugyanakkor nem biztos, hogy rendelkezik az új adatokat tartalmazó lakcímkártyával. Ez azonban az országgyűlési képviselő-választás ajánlása során problémát okozhat, mivel ha a választópolgár az érvényesnek gondolt lakcímét adja meg - miközben az a központi nyilvántartásban már megváltozott - akkor az ajánlást érvénytelennek kell elfogadni.

Az NVB pénteki ülésén már döntött az iránymutatás módosításának tartalmáról, a pontos szöveget pedig a részletes vita után, kedden fogadták el egyhangú döntéssel.

Az 5/2014. iránymutatás szerint a választópolgári akarat tiszteletben tartása érdekében érvényesnek kell elfogadni azokat az ajánlásokat, amelyeket a szabályokat betartva gyűjtöttek, a választópolgár az íven valamennyi adatát feltüntette, így egyértelműen beazonosítható, de egyes adataiban csekély eltérés tapasztalható a központi névjegyzék adatai szerint. Ez most kiegészült azzal az esettel, ha költözéssel nem járó lakcímváltozás történt és a választópolgár az ajánlóíven a korábbi lakcímét tüntette fel.

Az iránymutatás módosításának általános vitájában, pénteken elhangzott: az iránymutatás azokat az eseteket kezeli, amikor például megváltozik az utcában lévő házak számozása vagy például az önkényuralmi rendszerhez kötődő személyekről elnevezett közterületek neve.

Az NVB egyhangúlag döntött az iránymutatás módosításáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!