Változások az újszegedi közlekedésben

Belföld, 2021.02.08

Biztonságosabbá teszik a kerékpározást az Újszegeden a fejlesztések, így új és felújítottkerékpárutak, kijelölt nyomvonalak javítják a közlekedés feltételeit.

Kerékpárok A projektben tíz buszmegálló is megújult, és változott néhány fontos csomópont közlekedési rendje is. Befejeződtek a kerékpáros közlekedés feltételeit javító, tavaly júniusban elkezdett fejlesztések Újszegeden. Ezek közé tartozik a Székely soron, a liget melletti járda helyén épült, 380 méteres kerékpárút, amelyen a Belvárosi híd felé lehet közlekedni. A másik irányba az úttesten kijelölt kerékpáros nyomvonalon lehet haladni. Felújították az 553 méter hosszú kerékpárutat a Temesvári körúton, a liget mellett: ezen mindkét irányban biciklizhetünk, külön sávban. Ezen a szakaszon – a Népkert sor és a Székely sor között – csak a körút másik oldalán lehet gyalogolni. A Székely sortól a Csanádi utcáig elválasztották egymástól az eddig közös útvonalon haladó gyalogos- és kerékpáros-forgalmat: a 212 méter hosszú, külön gyalogút és bicikliút biztonságosabbá teszi a közlekedést ezen a szakaszon.

A fejlesztések része volt két csomópont átalakítása. A Temesvári körút Népkert sori–Bérkert utcai, valamint Székely sori–Derkovits fasori kereszteződésében külön útvonalakat jelöltek ki a kerékpárosoknak, hogy biztonságosan áthajthassanak a csomópontokon. A kerékpáros-forgalmat külön jelzőlámpák irányítják. Az átalakítás az autóközlekedés rendjét is érinti: a Bérkert utcából már nem lehet balra kanyarodni a körútra, ezáltal felgyorsult a belváros felé tartó forgalom.

Összesen tizenöt utcában jelöltek ki kerékpáros nyomvonalakat, ezeket az útra festett sárga piktogramok jelzik. Ilyenek vannak a Népkert és Székely soron, a Derkovits és Fő fasoron, a Bérkert, Cinke, Csanádi, Csíz, Fülemüle, Hargitai, Katalin, Pipiske, Tanács, Thököly és Vedres utcában.

A projektben tíz buszmegállót is felújítottak Újszegeden: a Vedres utcában és a Székely soron hármat-hármat, a Temesvári körúton kettőt, a Csanádi utcában és a Népkert soron pedig egyet-egyet. Mindegyik kapott bazaltbeton burkolatot, ötben helyeztek el esőbeálló pavilont, és háromban építettek új peront.

A gyalogosok számára a Székely soron két átkelőhely épült, így a Korondi utcánál és az uszodánál biztonságosan tudnak átmenni az úttesten. Ezeken a helyeken, valamint az átalakított csomópontokban és a buszmegállókban taktilis burkolatok és vezetősávok segítik a vakok és gyengénlátók közlekedését.

A felsorolt beruházások a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem című projekt részeként valósultak meg európai uniós és önkormányzati forrásból. Újszegeden kívül még négy városrészt – Baktó, Új-Petőfitelep, Tarján, Északi városrész – érintettek a kerékpározás és a közösségi közlekedés feltételeit javító fejlesztések. Ezek ebben a negyedévben mindenhol befejeződnek. Továbbá ebben a projektben épült ki jelzőlámpás csomópont az Algyői út–Ladvánszky utca–Baktói utca–Diadal utca találkozásánál.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!