Van különbség a matcha és a zöld tea között?

Belföld, 2019.05.28

Szinte már mindenki hallott már a zöld teáról vagy az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. Az ázsiai országokban a víz után a második legkedveltebb ital a tea.

Mmatcha tea De mi is az a matcha tea? A japán kultúra élénk zöld itala, amelyből egy csészényi felér akár 15 csésze zöld teával. Különleges eljárással termesztik és porrá őrlik, így lesz magas tápanyagtartalma és vadítóan zöld színe.

Előállítása

A matcha és a zöld tea is ugyanabból a tealevélből készül, a Camellia sinensis örökzöld fáinak vagy bokrainak leveleiből. A matcha tea abban különbözik más zöld teáktól, hogy leszedésük előtt 3-4 héttel árnyékolják a cserjéket, így szűrt fény alatt magas klorofill és L-theanin tartalommal rendelkeznek. Csak a fiatal leveleket használják fel, melyeket kézzel szednek le, szárítanak, majd púderes állagúvá őrlik. Ebben a formában jut el hozzánk, fogyasztásra készen. L-theanin. Ez az a hatóanyag, ami lassítja a koffein felszívódását, ezért van elnyújtott élénkítő hatása a matcha teának. Ezen kívül éberré, kreatívabbá tesz minket, javítja a koncentrációnkat és a memóriánkat, illetve nem utolsó sorban csökkenti a stresszt.
Felhasználása Míg a teákat általában és persze a zöld teát is csak megáztatjuk, addig a matcha tea port belekeverjük a vízbe, növényi tejbe vagy gyümölcslébe, attól függően, mit készítünk. Így többszörösen magasabb tápanyagtartalommal rendelkezik, mint a zöld tea, és csodás zöld színe lesz.

Különleges ízvilág 

Az igazi, minőségi matcha teának különleges íze van, ez az íz az úgynevezett “umami”, az ötödik íz. Édeskés, zöldséges, mégis habos és könnyű íze van, ebben rejlik sokoldalú felhasználhatósága is. Elkészítési módjának csak a képzelet szab határt. Lehet belőle latte, smoothie, juice, sőt édességek kiegészítőjeként is tökéletes. Léteznek sűrű, tapadós, krémes vagy lágy, finom ízű teák, nekünk már csak a kedvencünket kell kiválasztani.

Antioxidáns tartalom

Már a kávé szerelmesei is megkedvelték és fogyasztják, koffein és L-theanin tartalma miatt az élénkítő hatása hosszan tartó és frissítő. Sokkal egészségesebb a kávénál, mivel többféle antioxidánst, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok kis katonái a testünkben lévő szabadgyökökkel szemben állva tartják fenn az egyensúlyt, kordában tartva a sejtkárosító atomokat. Megelőzve testünk korai öregedését, túlzott súlynövekedését, erősítve immunrendszerünket és vigyázva bőrünk épségére. Ilyen harcosok az A-, C- és E vitaminok, a béta-karotin, a flavonoidok és izoflavonoidok, illetve a fenolsav, a szelén és a Q10 molekula.

EGCG

A leghatékonyabb kis katona az antioxidánsok közül az EGCG, teljes nevén az epigallokatechin-gallát, ami javítja az anyagcserénket, testünk fizikai állóképességét, kitartást. Ez a vegyület gátolja a szív- és érrendszeri megbetegedések és az elhízás kialakulását. Megtetszett a matcha tea? A mmatcha.hu kínálatában magunk és ismerőseink számára is elegáns csomagolásban találhatjuk meg a minőségi matcha teát, különböző kiszerelésekben.
(Webrádió)

Címkék

Mmatcha
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!