TV műsor

Varga Judit: az IM további lépéseket tervez a családok, a nők, a gyermekek védelmében

Belföld, 2020.02.13

Az Igazságügyi Minisztérium további lépéseket tervez a családok, a nők, a gyermekek védelmében. Dobrev Klára megint megpróbálja félrevezetni a magyar embereket, amikor azt állítja, hogy a kormány nem tesz semmit azért, hogy megvédje a kapcsolati erőszak áldozatait - mondta az igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Varga Judit rámutatott: a magyar kormány zéró toleranciát hirdet az erőszak minden formájával szemben. Felidézte: 2012-ben Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyvét fogadták el, amely kiemelten védi a nőket és a gyerekeket.

"Ezt Gyurcsány és a többi baloldali meg se szavazta. Emlékeztetjük Dobrev Klárát, hogy amikor cselekedni kellett volna, akkor a baloldalt egyáltalán nem érdekelte a nők és gyermekek védelme" - tette hozzá.

"Egyes ellenzéki politikusok hangulatkeltő állításaival ellentétben a kormány egy komoly áldozatsegítési és áldozatvédelmi hálózatot épített ki és működtet, amelyben többek között az IM, az EMMI és a BM is jelentős szerepet vállal" - mondta. Hozzátette: országszerte mintegy háromszáz védett szálláshely áll rendelkezésre, amelyeket az állam és civil partnerei közösen tartanak fenn.

2020 az áldozatsegítés éve az Igazságügyi Minisztériumban - közölte Varga Judit.

"Ennek keretében megduplázzuk az áldozatsegítő központok kapacitásait, amelyre több száz millió forintot költünk idén azzal a céllal, hogy országos hálózattá alakítsuk az áldozatsegítő központok rendszerét, amelyek többek között jogi, pszichológia, pénzügyi segítséget nyújtanak. Éjjel-Nappal hívható az Áldozatsegítő vonal (06-80-225-225), amelyre évente tizenkétezer hívás érkezik, valamint az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (06 80-205- 520). Az Igazságügyi Minisztérium további lépéseket is tervez, amelynek előkészítése érdekében ma megalakult a minisztérium által kezdeményezett családjogi szakértői munkacsoport" - tette hozzá.

A miniszter közölte: az IM további lépéseket is tervez, amelyek előkészítése érdekében csütörtökön megalakult a minisztérium által kezdeményezett családjogi szakértői munkacsoport.

Ennek az érintett minisztériumok mellett, a feladat- és hatáskörrel rendelkező alkotmányos szervek szakmai vezetői a tagjai. A munkacsoport célja, hogy tovább erősítse a családok, nők és gyermekek védelmét. Ennek érdekében elemzi az erre vonatkozó jogszabályokat és joggyakorlatot, szükség esetén pedig módosító javaslatokat tesz - tudatta a miniszter.

A magyar kormány elkötelezett a családok, a gyermekek és a nők védelme mellett - szögezte le Varga Judit.

"Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a területtel foglalkozó állami szervek, alkotmányos intézmények mellett a civil szervezeteket is bevonjuk ebbe a komplex munkába" - fogalmazott.

"A családjogi szakértői munkacsoport feladata, hogy azonosítsa a jogalkotást, a jogalkalmazást, a hatósági munkaszervezést, illetve az egyéb intézkedéseket igénylő beavatkozási pontokat, valamint megvizsgálja, a kormányzat részéről milyen intézkedések megtétele szükséges annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az elmúlt időszakban bekövetkezett tragédiák" - mondta.

Varga Judit szerint az állami szervek mellett a civilek is fontos szerepet kapnak abban a munkában, amelynek célja, hogy tovább erősítse a családok, nők és gyermekek védelmét.

Február 27-én tartja első ülését a minisztérium keretein belül működő emberi jogi munkacsoport kibővített, tematikus munkacsoportja, amelyen a legkülönbözőbb civil szervezetek képviselőinek bevonásával egyeztet az IM többek között a kapcsolattartás szabályozásáról, a gyermekvédelmi jelzőrendszer működéséről és a kapcsolati erőszak és a gyermekkori bántalmazás elleni eszközökről - ismertette.

Emellett mostantól a csaladijog@im.gov.hu emailcímen keresztül bárki - polgárok és szervezetek egyaránt - tehet e tárggyal összefüggő észrevételt, javaslatot - tette hozzá.

Varga Judit arra szólította fel az ellenzéket, hogy "fejezze be a magyar emberek szándékos és folyamatos félrevezetését az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban, amely az illegális migrációt támogatja, és azt állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek".

A kormány cselekszik a családok, nők, gyermekek védelmében - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!