Varga Judit: erősebb alkotmányos garanciákkal körülbástyázott intézményhez kerülnek az egyenlő bánásmód ügyek

Belföld, 2020.11.20

A jelenleginél erősebb alkotmányos garanciákkal körülbástyázott intézményhez kerül az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos panaszok elbírálása - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter pénteken a Facebook-oldalán.

Varga Judit azt írta: Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa "politikai szempontok" által vezérelve üzent a sajtón keresztül.

A miniszter erre reagálva elsőként kiemelte, hogy az Országgyűlés és a parlamenti képviselők végzik a munkájukat, a jogszabály-tervezetekkel kapcsolatban érdemi viták zajlanak.

Emellett Varga Judit kifejtette: a megfogalmazott vádakkal szemben az Egyenlő Bánásmód Hatóságot (EBH) teljes jogkörével venné át az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A jogvédelem szintje egyáltalán nem csökken, például ezután is bírságolható lenne az a szerv, amelyik megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

"Az intézményi megoldások kiválasztása minden állam szuverén joga, ennek minősítése nem tartozik az emberi jogi biztos feladatkörébe" - szögezte le Varga Judit.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Alapvető Jogok Biztosa, az EBH-val ellentétben, az alaptörvényben nevesített alkotmányos intézmény. Az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés választja. Az egyenlő bánásmód hatékony érvényesítésével kapcsolatos uniós kötelezettségeinknek az új intézményi megoldás maradéktalanul megfelel - tette hozzá.

Mindezek nyomán Varga Judit arra kérte az Európa Tanács emberi jogi biztosát, hogy a tények alapján informálódjon, ne pedig valótlan információkra támaszkodva nyilvánítson sommás véleményt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!