Varga Judit: szükség van az áldozatok segítésére

Belföld, 2021.09.06

Megfelelő jogi, érzelmi és pszichológiai segítségnyújtás nélkül az egyén nehezebben  vagy egyáltalán nem tudja feldolgozni az áldozattá válással járó megrázkódtatást és ennek terheit - érvelt az áldozatokat segítő rendszer működtetése mellett Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Szolnokon, az Áldozatsegítő Központ ünnepélyes megnyitóján.

Varga Judit azt mondta: a hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében nem elég csupán együttérezni, cselekedni is kell. Ennek a vezérelvnek megfelelően nyitja meg kapuit hétfőn a szolnoki központ is, amely a nyolcadik ilyen intézmény az országban és az ötödik, amelyet személyesen ad át - számolt be.

Szolnokon is van segítség a kapcsolaton belüli erőszak áldozatainak, a bántalmazott gyermekeknek, szülőknek, egyéb családtagoknak, de még a bűncselekménnyel közvetett módon kapcsolatba kerülő személyeknek is - fűzte hozzá, emlékeztetve: 2020 az áldozatsegítés éve volt.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) azt irányozta elő, hogy a legrövidebb időn belül, a legközvetlenebb módon érje el a segítségre szorulókat - mondta. Ezért építik ki és fejlesztik folyamatosan az áldozatsegítés rendszerét, amely egyre szélesebb eszköztárral, tapasztalattal és szaktudással rendelkezik az erőszakos cselekmények elszenvedőinek megsegítése terén - közölte.

Hozzátette: áldozatsegítő szolgálatok minden fővárosi és megyei kormányhivatalban is működnek, és ezek munkáját segítik az Áldozatsegítő Központok.

Varga Judit elmondta: a folyamatosan épülő hálózat a bajbajutottak széles körét lefedi, hiszen valamennyi bűncselekmény és tulajdon elleni szabálysértés érintettje részére segítséget nyújt. Kiemelte: valamennyi támogatási forma a rászorultság vizsgálata nélkül térítésmentesen igényelhető. A trauma feldolgozását és a továbblépést segíti például a pszichológusi támogatás, a krízishelyzet- kezelés és az anyagi segítségnyújtás - tette hozzá.

Az Áldozatsegítő Központok a hozzájuk fordulókat a bürokratikus légkörtől elkülönítve, nyugodt, védett környezetben fogadják - emelte ki.

A miniszer közölte: 2021 januárjától az érintettek elérésének módja is megváltozott, bevezették az áldozatok közvetlen megszólítását célzó, opt-out rendszerként emlegetett elérési mechanizmust. Ennek értelmében a személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatait közvetlenül az állami szolgálat keresi meg személyesen és ajánlja fel a segítséget. Az átállás óta - az általánosságban csökkenő bűnügyi adatok mellett - javult az elérés hatékonysága - mondta. Terveik között szerepel, hogy a vonatkozó jogszabályi környezet módosításával a személy elleniek mellett más bűncselekményekre is kiszélesítsék ezt a rendszert. Varga Judit hangsúlyozta: a fejlesztések sora itt nem fog megállni. Az Igazságügyi Minisztérium fenntartásában éjjel-nappal ingyenes áldozatsegítő vonal működik. Csak ezen a csatornán keresztül több mint tízezer állampolgárral kerültek kapcsolatba.

Szólt arról, hogy tavaly egy országos kommunikációs kampányt is indítottak, amely során létrejött a vansegitseg.hu portál az áldozatok minél szélesebb körű informálása céljából, továbbá Áldozatsegítő Központ néven Facebook-oldal is működik. Részt vettek egy applikáció fejlesztésében is, amelyen keresztül elérhetők az Áldozatsegítő Központok. Közismert színészek bevonásával Hétköznapi történetek címmel video-podcast-sorozat indult.

Varga Judit kiemelte: az IM folyamatosan együttműködik az állami, területi szervekkel, társadalmi és egyházi szervezetekkel. Kiemelkedő partnereik a rendőrség szervei, a kormányhivatalok és az önkormányzatok. A rendvédelmi szervekkel több megállapodást is kötöttek az elmúlt időszakban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen pedig a leendő rendőrök képzéséhez is hozzájárulnak. Az IM által életre hívott családjogi munkacsoportnak köszönhetően minden eddiginél hatékonyabb az érintettek közötti párbeszéd.

Varga Judit kiemelte: további fejlesztések és központok megnyitása várható. Végső céljuk, hogy a hálózat bővítésével legkésőbb 2025-re minden megyében elérhetővé tegyék az Áldozatsegítő Központok szolgáltatásait az arra rászorulók számára.

Rádi Norbert Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitány közölte: a megye területén regisztrált bűncselekmények száma 2010 és 2020 között mintegy harmadára csökkent. A bűncselekmények természetes sértettjeinek száma szintén csökkent, ahogyan tulajdoni szabálysértések száma is. Kiemelte: bűnmegelőzési tevékenységük célja a bűncselekmények számának csökkentése mellett a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének fokozása, a bűncselekmények áldozatainak segítése.

Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott üdvözölte, hogy az áldozatsegítő szolgálatok mellett az Áldozatsegítő Központok is elérhetők. Közölte: személyre szabottan és a lehető leggyorsabban kell reagálni ezekben az ügyekben. Hangsúlyozta: a családokon is rengeteg múlik, nem visszafogni kell a segítséget kérőket, hanem támogatni.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta a rendőrség megelőzésben betöltött szerepét, és kiemelten fontosnak tartja a rendőrök, polgárőrök, közterület-felügyelők személyes jelenlétét. Ma Magyarországon biztonságban lehet élni - hangoztatta. Szavai szerint a szolnoki Áldozatsegítő Központ rendkívül jó helyen, a belváros központjában található.

Fodor András, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület észak-alföldi régiójának vezetője azt mondta: az Áldozatsegítő Központok nagyszerű eszközei lehetnek a segítségnyújtásnak, ebben kíván együttműködni a szeretetszolgálat. Az eseményen részt vett többek között Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, Kállai Mária, F. Kovács Sándor és Boldog István fideszes országgyűlési képviselők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!