Varga Mihály: az a cél, hogy az egyetemek a gazdasági és társadalmi átalakulás motorjai legyenek

Belföld, 2023.11.21

Az a kormány célja, hogy az egyetemek a gazdasági és társadalmi átalakulás motorjai legyenek, a gazdasággal együttműködve pedig jelentősen növeljék Magyarország versenyképességét - hangsúlyozta a pénzügyminiszter kedden Székesfehérváron.

Varga Mihály az Óbudai Egyetem mechatronikai tudományos laborjai első ütemének átadó ünnepségén elmondta, a most induló négy székesfehérvári laborban a legmodernebb high-tech területen kezdődhet el a kutatás, az Ipar 4.0, a szenzorfejlesztés, a 3D modellezés, a robotfejlesztés és a dróntechnológia témakörében.

Az Óbudai Egyetem a székesfehérvárin kívül Kaposváron és Zsámbékon is tudományos és innovációs parkot fejleszt kormányzati támogatással - tette hozzá. A tárcavezető fontos mérföldkőnek nevezte a székesfehérvári beruházást, méltatva, hogy a fejlesztések szervesen beépülnek a gazdaságba.

Az egyetemek alapítványi működésének előnyeként említette a nagyobb önállóságot, a helyi igények szerinti tervezés lehetőségét. Ahhoz, hogy az egyetemek az ország gazdasági központjaivá váljanak nagyobb önállóságra van szükségük - mondta, hozzátéve, az az Óbudai Egyetem az alapítványi működés eredményeként nemzetközi mércével mérve is eredményes.

Megemlítette a pénzügyminiszter, hogy a 2010-es években a magyar gazdaságpolitika a gyártás területére fókuszált, ma már azonban a fejlesztésre kell helyezni a hangsúlyt, és kiemelte, hogy ennek kiindulópontjai éppen ezek a laborok lehetnek.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora felidézte, hogy a kar megalapításakor a gyakorlatorientált képzés elindítása volt a cél a befektetői szemlélet meghonosítása mellett, ennek jegyében indultak a science-park beruházások is.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (Fidesz-KDNP), a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a science-parkok megvalósítása és működtetése az egyetem, a vállalati szféra, az állam és az önkormányzati szféra együttműködésével lehetséges.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!