Varga Mihály: az Óbudai Egyetem a gazdasági fejlődés egyik hajtómotorja lehet

Belföld, 2023.06.02

    Budapest, 2023. június 2., péntek (MTI) -  Az Óbudai Egyetem beváltotta az induláskor táplált reményeket, jó esély van arra, hogy az oktatási intézmény az ország gazdasági fejlődésének egyik hajtómotorja legyen - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei pedagógusnapi ünnepségén pénteken Budapesten.

Kiemelte, hogy a modellváltás után azonnal megindult a fejlődés a felsőoktatási intézménynél: nőtt a professzorok és a tudományos publikációk száma, idén a tavalyinál 30 százalékkal több hallgató jelentkezett.

Az egyetemet jelenleg nemzetközi szinten a világ 1200 legjobbja között tartják számon - húzta alá.

A pénzügyminiszter elmondta: a felsőoktatás átalakításával és a duális képzés bevezetésével az volt a céljuk, hogy az egyetemek legyenek azok a "szellemi központok, amelyek meghatározzák, kiszélesítik az ország fejlődési lehetőségeit".

Felidézte, hogy az Óbudai Egyetem egyfajta pilot projekt volt, és arra is kitért: mára bebizonyosodott, hogy az egész több, mint a részek együtt, egységben az egyetem "hatványozott erővel és fejlődési potenciállal bír".

Beszélt arról is, hogy az alapítványi rendszer fejlődést hozott a magyar felsőoktatásban, amely más országoknak is követendő példa lehet.

Azt is hozzátette, hogy mára megnyílt az út a kutatás-fejlesztési tevékenységek előtt, amit a tudományos-innovációs parkok elindítása is mutat.

Varga Mihály örvendetesnek nevezte, hogy az Óbudai Egyetemre számos határon túli fiatal is jár, sok esetben azt követően, hogy a születési helyén más nyelven folytatta tanulmányait.

A minisztérium közleményben jelezte, hogy az Óbudai Egyetemen hét karon mintegy 12 ezer hallgató tanul, 130 szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást. A modellváltással 2,5-szeresére növelték a működésre és fejlesztésre fordítható forrásokat, továbbá minden korábbinál nagyobb béremelést hajtottak végre.

A pénzügyminiszter beszédét követően kitüntették az egyetem pedagógusait és mecénásait.

Az Óbudai Egyetem állami felsőoktatási intézmény Budapesten és Székesfehérváron, kihelyezett képzéseket folytat Nyírbátorban és Salgótarjánban is. Elődje a három főiskola - Bánki Donát Műszaki Főiskola, Kandó Kálmán Műszaki Főiskola, Könnyűipari Műszaki Főiskola - egyesítésével létrejött Budapesti Műszaki Főiskola volt. Emellett további két új főiskolai kar is létrejött: megalakult a Neumann János Informatikai Kar, illetve a Keleti Károly Gazdasági Kar. Az intézmény 2010-ben vette fel az Óbudai Egyetem elnevezést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!