Varga Mihály: az Óbudai Egyetem a gazdasági fejlődés egyik hajtómotorja lehet - BŐVÍTETT (új: díszdoktori cím)

Belföld, 2023.06.02

Az Óbudai Egyetem beváltotta az induláskor táplált reményeket, jó esély van arra, hogy az oktatási intézmény az ország gazdasági fejlődésének egyik hajtómotorja legyen - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Óbudai Egyetem Kárpát-medencei pedagógusnapi ünnepségén pénteken Budapesten.

Kiemelte, hogy a modellváltás után azonnal megindult a fejlődés a felsőoktatási intézménynél: nőtt a professzorok és a tudományos publikációk száma, idén a tavalyinál 30 százalékkal több hallgató jelentkezett.

Az egyetemet jelenleg nemzetközi szinten a világ 1200 legjobbja között tartják számon - húzta alá.

A pénzügyminiszter elmondta: a felsőoktatás átalakításával és a duális képzés bevezetésével az volt a céljuk, hogy az egyetemek legyenek azok a "szellemi központok, amelyek meghatározzák, kiszélesítik az ország fejlődési lehetőségeit".

Felidézte, hogy az Óbudai Egyetem egyfajta pilot projekt volt, és arra is kitért: mára bebizonyosodott, hogy az egész több, mint a részek együtt, egységben az egyetem "hatványozott erővel és fejlődési potenciállal bír".

Beszélt arról is, hogy az alapítványi rendszer fejlődést hozott a magyar felsőoktatásban, amely más országoknak is követendő példa lehet.

Azt is hozzátette, hogy mára megnyílt az út a kutatás-fejlesztési tevékenységek előtt, amit a tudományos-innovációs parkok elindítása is mutat.

Varga Mihály örvendetesnek nevezte, hogy az Óbudai Egyetemre számos határon túli fiatal is jár, sok esetben azt követően, hogy a születési helyén más nyelven folytatta tanulmányait.

A minisztérium közleményben jelezte, hogy az Óbudai Egyetemen hét karon mintegy 12 ezer hallgató tanul, 130 szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást. A modellváltással 2,5-szeresére növelték a működésre és fejlesztésre fordítható forrásokat, továbbá minden korábbinál nagyobb béremelést hajtottak végre.

A pénzügyminiszter beszédét követően kitüntették az egyetem pedagógusait és mecénásait; ezen felül Varga Mihály díszdoktori címben részesült, amivel az egyetem érdekében kifejtett tevékenységét ismerték el.

Az Óbudai Egyetem állami felsőoktatási intézmény Budapesten és Székesfehérváron, kihelyezett képzéseket folytat Nyírbátorban és Salgótarjánban is. Elődje a három főiskola - Bánki Donát Műszaki Főiskola, Kandó Kálmán Műszaki Főiskola, Könnyűipari Műszaki Főiskola - egyesítésével létrejött Budapesti Műszaki Főiskola volt. Emellett további két új főiskolai kar is létrejött: megalakult a Neumann János Informatikai Kar, illetve a Keleti Károly Gazdasági Kar. Az intézmény 2010-ben vette fel az Óbudai Egyetem elnevezést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!