Vasútmodellek szerelmeseit várják az Agórába

Belföld, 2022.12.18

Hosszú kihagyás után ismét vasútmodell kiállításnak ad otthont a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra épülete.

Vasútmodellező kiállítás 2022
A tulajdonosok számára felbecsülhetetlen, ugyanakkor több millió forintra rúg az értéke annak a terepasztalnak, amelyet a vasútmodellezés iránt érdeklődők tekinthetnek meg a hétvégén a szegedi Agórában. A kiállítás szervezője a szegedi BoBo Vasútmodellező Club, amelynek az elnöke Dusan Matics, akinek a vezetékneve ismerősen csenghet Szegeden, hiszen a főszervező édesapja Vladan Matics, a Pick Szeged egykori kiválósága, majd edzője volt.  

Mint Dusan Matics kérdésünkre elmondta, több vasútmodellező, illetve klub is meghívást kapott a rendezvényre, így tevékenyen részt vesz az eseményen a VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub, a Szegedi Vasúttörténeti Alapítvány, valamint Kardos Kálmán, Szőke István, Kiss Árpád vasútmodellezők, illetve Karacs János diorámakészítő.  

A kiállítás fő attrakciója természetesen az a hatalmas terepasztal, amelyet az Agóra II. emeleti Informatóriumában állítottak össze a szervezők. Mint Dusan Matics kérdésünkre elmondta rendkívül szoros, baráti a viszony a klubok között, így nem volt kérdés, hogy a partner klubok is meghívást kapnak az eseményre. A H0-ás terepasztal felállítása egy napot vett igénybe, míg az értéke sok millió forint, de a tulajdonosaik számára felbecsülhetetlen. Dusan ugyanakkor megjegyezte, hogy régebben népszerűbb volt a TT vasútmodellezés, főleg kedvezőbb ára miatt, de mára ez megváltozott és a H0-ás vált elterjedtebbé. Szegeden például több mint száz terepasztalról tudnak. A kiállított vasútmodell pályájának hossza összességében több mint 100 méter.

A legtöbb modell egyébként limitált darabszámú, de létezik egyedi gyártó által készített modell is, azok árfekvése azonban sokszorosa a sorozatban gyártottaknak.  

A mozdonyok között egyébként nem meglepő módon feltűnt a sokak által igen kedvelt NOHAB is, amelyet egykor Svédországban gyártottak. A vonatokat a mai kor szelleméhez híven telefonról irányítják a modernkori vasutasok. A kiállítás pénteken nyitotta meg kapuit és egészen vasárnapig látogatható 9.00 - 16.00 óráig. A kiállítás rendkívül népszerű, ottjártunkkor is teltház volt.

A jegyárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • Felnőtt: 1200 Ft
  • Gyerek (3-16 éves korig): 600 Ft
  • Családi (2 felnőtt+2 gyermek): 3000 Ft
  • Csoportos (20 főtől): 400 Ft/fő

(Webrádió)

Címkék

Vasútmodellező Kiállítás Agóra
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!