Védjük meg a gyermekeinket

Belföld, 2022.01.18

Ahhoz, hogy egy kicsi babából boldog és egészséges felnőtt válhasson, korántsem csak arra van szükség, hogy a fizikai szükségleteit messzemenően kielégítsék az őt gondozók és nevelők.

Lindalime Pont ugyanilyen fontos az is, hogy a lelki és mentális egészségére is ügyeljenek, támogassák őt a korosztályának megfelelő szinten.

Azok a csöppségek, akiket elhanyagolnak, veszélyeztetnek vagy még ezen túlmenően bántalmaznak is, soha nem múló sebeket szereznek. Az érzelmi sérülések és a nem megfelelő bánásmód kitörölhetetlen nyomokat hagynak mindenkiben. Éppen ezért nekünk, felnőtteknek nagyon nagy felelősségünk van abban, hogy csöppségeink testileg-lelkileg egészséges nagyokká váljanak.

Magyarországon minden tizedik gyermek veszélyeztetett

Nagyon sokan egyetértenek abban, hogy egy társadalom érettsége igen nagymértékben visszatükröződik abban, milyen módon bánik a leginkább kiszolgáltatottakkal: a gyermekekkel és az idősekkel vagy az elesettekkel. Minden gyermeknek joga, hogy megkapja a korának és fejlettségének megfelelő fejlesztést és szerető gondoskodást. Kellő odafigyeléssel és nagyon sokféle fejlesztőeszközzel támogathatjuk ezt a folyamatot.

Továbbá persze soha nem mehetünk el a figyelmeztető jelek mellett, hiszen sajnos a gyermekbántalmazás – még mindig – nagyon is aktuális téma. És nem csupán a hátrányos helyzetű, hanem minden társadalmi csoport érintett. A magasabb társadalmi helyzetű családokban pont ugyanolyan mértékű az erőszakos viselkedés és az elhanyagolás vagy veszélyeztetés.

Legyenek biztonságban minden helyzetben!

A gyermekek biztonsága nagyon nagymértékben függ attól, hogy a közösség, amelyben élnek és amelyhez tartoznak, mennyire védelmezi őket. Természetesen nagyon fontos, hogy ügyeljünk a bababiztonságra otthon is, de az autós közlekedés során is. Utazásnál minden esetben használjuk például a babahordozót vagy a gyermekülést, és otthon a bútorok éles sarkai ellen védő eszközöket, vagy a biztonsági zárakat és pántokat.

A picik jóllétéért még igazán sokat tehetünk például a Lindalime-nál található hasznos bababiztonsági termékek használatával is. Ám a legfontosabb a szerető, elfogadó és támogató otthoni közeg és a gyermekek emberi méltóságának maximális tiszteletben tartása.

Zéró tolerancia

A jelenleg érvényes törvényeink szerint mindenkinek kötelessége fellépni a gyermekbántalmazás minden érzékelt formája ellen. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal jelentenünk kell az illetékes gyermekjóléti intézménynek vagy gyámhivatalnak, de akár a rendőrségnek. Ők pedig kötelesek eljárni!

Ha mi, felnőttek figyelünk és megóvjuk a gyermekeket, hogy biztonságban nőhessenek fel és ne érhesse őket testi-lelki sérülés, nem fogják továbbvinni a bántalmazó viselkedési mintákat. Minden gyermek kiegyensúlyozott és boldog családot érdemel, ahol kiteljesedhet és később maga is boldog felnőtté válhat. Tegyünk ezért közösen!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!