Világítástechnika alkalmazása a háztartási baleseti veszélyzónákban

Belföld, 2019.05.19

A világítási rendszer fontos szerepet tölt be a biztonságban is. Az otthonunk egyikbalesetveszélyes területe a lépcső, illetve annak környéke.

Alkonylámpa Ezen a területen ideális a mozgásérzékelős lámpákat alkalmazni.

Ahogy a nevük mutatja, a mozgásra reagálnak. A lámpák akkor fognak felkapcsolni, amikor a lépcsőházba vagy a közelébe érünk. Természetesen a mozgásérzékelős lépcsővilágítás használatára beltéren és kültéren egyaránt lehetőségünk van.

Az ideális lépcsővilágítás kialakítása

A megszokott esztétikai szerepük mellett a világításnak ezen a területen komoly védelmi szerepe is van. A lépcsővilágítás kialakításakor egyértelműen a teljes lépcsőházat vegyük figyelembe. Fokozott figyelmet fordítsunk a világítás kialakításakor a lépcsőfordulókra, valamint a le- és feljárati részekre!

A lépcsőház megvilágítására sok lehetőség van. A megszokott az, hogy a lépcső felett mennyezeti világítás kerül elhelyezésre, melyeket fali kapcsolóról vezérelhetünk. Hátrányuk, hogy a lépcsősoron árnyékosabb területek alakulnak ki. A mennyezeti világítás mellé javasolt kiegészítő megoldásokat is bevetnünk. A fali hajlított üveg lámpák jó választások erre a célra, mivel keskeny kivitelüknek köszönhetően nem lesznek zavaróak a lépcsőház terében.

A mennyezeti és fali megoldások mellett használhatunk még beépíthető lámpatesteket is. Ezek a térből egyáltalán nem foglalnak el teret, és szinte bárhová telepíthetjük őket. Akár a lépcsőfokokba, de a falban láb magasságban elhelyezve is hasznosak.

LED-ek a lépcsővilágításban

A LED megjelenésének köszönhetően új fejezet nyílt meg a világítástechnikában. Ennek előnyeit a lépcsővilágítás kialakításában is kamatoztathatjuk. A legolcsóbb és legsokoldalúbb megoldást erre az egyszerű LED szalagok kínálják.

A LED szalagok is elérhetőek már mozgásérzékelős kivitelben. Az Eglo Pidio 97029 LED szalagja is képes erre. Szenzorok figyelik a mozgást, és a mozgás érzékelésekor aktiválódik a világítás. A LED szalag vágható tulajdonságának köszönhetően az ilyen világítás kialakítása gyerekjáték lesz. A LED-ek öntapadós kiviteléből adódóan sok helyre egyszerűen elhelyezhető. Nemcsak a lépcsőkre ideális világítási forma, hanem a korlátra is hasznos lehet, mint irányfény.

Az olyan lépcsőházakban, ahová a nappali fény is bevilágít, érdemes a mozgásérzékelő rendszert az alkonykapcsolóval kiegészíteni. Ennek köszönhetően a mozgásérzékelő csak a sötétedés utáni mozgásokra fog reagálni, azaz működésbe lépni.

Az Alkonylámpa webáruháza széles választékkal várja a vásárlóit. Kínálatukban minden lámpatípus megtalálható. Az eltérő darabok a különböző működési rendszereket, vagy több működési rendszert is alkalmazzák egyszerre. Ezen lámpák segítségével nem kell a sötétben tapogatózni, mert a lámpa érzi, hogy sötét van, és azt is, hogy az ember megmozdul, tehát szükség van a lámpa fényére.
(Webrádió)

Címkék

Alkonylámpa
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!